Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Удружење Црногораца југоисточне Србије реализује санацију споменика сердар Јола Пилетића у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 04.01.2021. Јужна Србија Инфо

"Управни одбор удружења одлучио је прошле године, поводом 120 година од смрти чувеног сердара Јола Пилетића, да покрене активности на санацији споменика и тиме још једном укаже на велики историјски допринос овог истакнутог јунака", кажу из удружења Црногораца југоисточне Србије

Удружење Црногораца југоисточне Србије реализује санацију споменика сердар Јола Пилетића у Нишу

"Завод за заштиту споменика културе Ниша нам је доставио услове за санацију и у току је израда Елабората санационих радова. Након тога следи прибављање потребних дозвола, избор извођача и радови на локацији. Надамо се да ће комплетна санација споменика бити обављена до пролећа. Захвални смо свим надлежним институцијама у Нишу на професионалном односу према пројекту и Управи за дијаспору Црне Горе на одлуци да подржи пројекат.

Иначе, сердар Јоле Пилетић је, поред своје јуначке ратне прошлости и доприноса развоју Црне Горе у 19. виеку, и својеврсни симбол црногорских исељеника у овом подручју Србије. 

Преци већине Црногораца, који данас живе на територији југоисточне Србије, населили су у ове крајеве управо у том двадесетогодишњем периоду кад је он живео у Нишу.

Био је један од најпоштованијих људи у тек ослобођеном граду, а имао је и стални термин за пријем на краљевом нишком двору",рекао је Милош Паовић председник удружења.

Јоле Пилетић је рођен у Пиперима, 1814. године, а од своје 12. године, па све до 1878, учествовао је у свим значајнијим бојевима за слободу Црне Горе. 

Био је носилац највећих руских, црногорских и српских одликовања, а у бици на Вучјем долу заробио је Омер-пашу и својим јунаштвом значајно допринео једној од најславнијих победа Црногораца у Вељем рату (Црногорско-турском рату). 
Пола века радио је на изградњи црногорске државе, помажући црногорским владарима из династије Петровић: Његошу, књазу Данилу и књазу Николи, с којим је дошао у сукоб и 1879. године, напустио Црну Гору и одселио у Ниш. 

Добио је кућу у насељу Палилула, а поред њега су се ту настанили и други виђенији Црногорци, те су Нишлије тај део града назвали „Црногорско насеље“.

Умро је 5. јануара 1900. године у  Нишу, где је уз почасти и сахрањен. Његова снаха Марија је касније на старом нишком гробљу подигла споменик свом славном свекру, свом супругу, Јолевом сину Мирославу, и себи.

Коментара: 0


#   Ниш   Милош Паовић   Црна Гора   Старо гробље   сердар Јоле Пилетић   Удружење Црногораца
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима