Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Udruženje Crnogoraca jugoistočne Srbije realizuje sanaciju spomenika serdar Jola Piletića u Nišu

rssBookmark and Share

Niš 04.01.2021. Južna Srbija Info

"Upravni odbor udruženja odlučio je prošle godine, povodom 120 godina od smrti čuvenog serdara Jola Piletića, da pokrene aktivnosti na sanaciji spomenika i time još jednom ukaže na veliki istorijski doprinos ovog istaknutog junaka", kažu iz udruženja Crnogoraca jugoistočne Srbije

Udruženje Crnogoraca jugoistočne Srbije realizuje sanaciju spomenika serdar Jola Piletića u Nišu

"Zavod za zaštitu spomenika kulture Niša nam je dostavio uslove za sanaciju i u toku je izrada Elaborata sanacionih radova. Nakon toga sledi pribavljanje potrebnih dozvola, izbor izvođača i radovi na lokaciji. Nadamo se da će kompletna sanacija spomenika biti obavljena do proleća. Zahvalni smo svim nadležnim institucijama u Nišu na profesionalnom odnosu prema projektu i Upravi za dijasporu Crne Gore na odluci da podrži projekat.

Inače, serdar Jole Piletić je, pored svoje junačke ratne prošlosti i doprinosa razvoju Crne Gore u 19. vieku, i svojevrsni simbol crnogorskih iseljenika u ovom području Srbije. 

Preci većine Crnogoraca, koji danas žive na teritoriji jugoistočne Srbije, naselili su u ove krajeve upravo u tom dvadesetogodišnjem periodu kad je on živeo u Nišu.

Bio je jedan od najpoštovanijih ljudi u tek oslobođenom gradu, a imao je i stalni termin za prijem na kraljevom niškom dvoru",rekao je Miloš Paović predsednik udruženja.

Jole Piletić je rođen u Piperima, 1814. godine, a od svoje 12. godine, pa sve do 1878, učestvovao je u svim značajnijim bojevima za slobodu Crne Gore. 

Bio je nosilac najvećih ruskih, crnogorskih i srpskih odlikovanja, a u bici na Vučjem dolu zarobio je Omer-pašu i svojim junaštvom značajno doprineo jednoj od najslavnijih pobeda Crnogoraca u Veljem ratu (Crnogorsko-turskom ratu). 
Pola veka radio je na izgradnji crnogorske države, pomažući crnogorskim vladarima iz dinastije Petrović: Njegošu, knjazu Danilu i knjazu Nikoli, s kojim je došao u sukob i 1879. godine, napustio Crnu Goru i odselio u Niš. 

Dobio je kuću u naselju Palilula, a pored njega su se tu nastanili i drugi viđeniji Crnogorci, te su Nišlije taj deo grada nazvali „Crnogorsko naselje“.

Umro je 5. januara 1900. godine u  Nišu, gde je uz počasti i sahranjen. Njegova snaha Marija je kasnije na starom niškom groblju podigla spomenik svom slavnom svekru, svom suprugu, Jolevom sinu Miroslavu, i sebi.

Komentara: 0


#   Niš   Miloš Paović   Crna Gora   Staro groblje   serdar Jole Piletić   Udruženje Crnogoraca
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima