Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Упис деце у први разред основне школе у Прокупљу према плану рејонизације

rssBookmark and Share

Прокупље 12.04.2023. Јужна Србија Инфо

На основу Одлуке Скупштине града Прокупља о одређивању подручја за упис деце у основне школе на територији града Прокупља урађена је рејонизација уписа деце у први разред на основу припадности места становања ђака.Упис у први разред основне школе траје од почетка априла до краја маја.

Упис деце у први разред основне школе у Прокупљу према плану рејонизације

-Одлука је донета у циљу постизања равномерне оптерећености и коришћења капацитета школа, и њом се у складу са законом дефинишу подручја основних школа са којег се уписују ученици у први разред основне школе на територији града Прокупља, казали су у локалној самоуправи у Прокупљу.

Подручја градских основних школа обухватају делове града, који се на основу локација основних школа „Ратко Павловић – Ћићко“, „Никодије Стојановић Татко“, „9. Октобар“ и „Милић Ракић Мирко“, утврђују овом Одлуком, а у складу са Одлуком о мрежи распореда основних школа.

-Направили смо план подручја за упис деце у основне школе на подручју нашег града и у приказу на шеми која ће бити истакнута и на нашем сајту, по бојама обележили реоне тако да ће родитељи и тако моћи јасно да виде којој школи на основу места становања припада њихово дете, казао је Небојша Раденковић члан Градског већа Града Прокупља задужен за просвету.

Како је нагласио прецизно је извршена и рејонизација по улицама тако да се тачно зна из које улице у граду деца иду у коју школу, што ће много значити родитељима јер ће деца да одлазе у најближу школу од места становања.

-Водило се рачуна да деца приликом одласка и повратка из школе не прелазе главну прокупачку улицу, која је заправо магистрални пут кроз град и јако је оптерећена саобраћајем, нагласио је Раденковић.

-Ове године из Прокупља у први разред основне школе полази 377 деце, која су ишла у Предшколску установу „Невен“, а може да се деси и да тај број буде и већи ако се неко дете досели у међувремену, рекао је Раденковић

Он је истакао да и поред овог плана рејонизације деца могу да се уписују и друге школе иако не припадају том реону али само у неким случајевима.

-Рецимо ако прво и друго старије дете већ иду у ту школу па је потребно да и треће дете тамо иде због групног одласка у школу, ако изабрана школа има продужени дневни боравак и за родитеље који раде је то једина опција, затим ако је услед промене адресе становања дошло и до промене школског подручја за упис у школу, подвукао је Раденковић.

-Директори прокупачких основних школа су учествовалиу свему овоме, а на састанку који смо заказали и родитеље ћемо упознати са новом рејонизацијом и након тога она ће почети и да се примењује приликом овогодишњег уписа деце у први разред основне школе, рекао је Небојша Раденковић, члан Градског већа задужен за просвету и подвукао да је циљ рејонизације да се испоштује Локални акцијони план за обезбеђење праведног и квалитетног образовања деце на територији града Прокупља који је усвојила Скупштина Града Прокупља.

Такође је навео да је Град Прокупље међу три града у Србији који су усвојили тај Акциони план.


#   Прокупље   прваци   упис   средња школа   Министарство просвете
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима