Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Upis dece u prvi razred osnovne škole u Prokuplju prema planu rejonizacije

rssBookmark and Share

Prokuplje 12.04.2023. Južna Srbija Info

Na osnovu Odluke Skupštine grada Prokuplja o određivanju područja za upis dece u osnovne škole na teritoriji grada Prokuplja urađena je rejonizacija upisa dece u prvi razred na osnovu pripadnosti mesta stanovanja đaka.Upis u prvi razred osnovne škole traje od početka aprila do kraja maja.

Upis dece u prvi razred osnovne škole u Prokuplju prema planu rejonizacije

-Odluka je doneta u cilju postizanja ravnomerne opterećenosti i korišćenja kapaciteta škola, i njom se u skladu sa zakonom definišu područja osnovnih škola sa kojeg se upisuju učenici u prvi razred osnovne škole na teritoriji grada Prokuplja, kazali su u lokalnoj samoupravi u Prokuplju.

Područja gradskih osnovnih škola obuhvataju delove grada, koji se na osnovu lokacija osnovnih škola „Ratko Pavlović – Ćićko“, „Nikodije Stojanović Tatko“, „9. Oktobar“ i „Milić Rakić Mirko“, utvrđuju ovom Odlukom, a u skladu sa Odlukom o mreži rasporeda osnovnih škola.

-Napravili smo plan područja za upis dece u osnovne škole na području našeg grada i u prikazu na šemi koja će biti istaknuta i na našem sajtu, po bojama obeležili reone tako da će roditelji i tako moći jasno da vide kojoj školi na osnovu mesta stanovanja pripada njihovo dete, kazao je Nebojša Radenković član Gradskog veća Grada Prokuplja zadužen za prosvetu.

Kako je naglasio precizno je izvršena i rejonizacija po ulicama tako da se tačno zna iz koje ulice u gradu deca idu u koju školu, što će mnogo značiti roditeljima jer će deca da odlaze u najbližu školu od mesta stanovanja.

-Vodilo se računa da deca prilikom odlaska i povratka iz škole ne prelaze glavnu prokupačku ulicu, koja je zapravo magistralni put kroz grad i jako je opterećena saobraćajem, naglasio je Radenković.

-Ove godine iz Prokuplja u prvi razred osnovne škole polazi 377 dece, koja su išla u Predškolsku ustanovu „Neven“, a može da se desi i da taj broj bude i veći ako se neko dete doseli u međuvremenu, rekao je Radenković

On je istakao da i pored ovog plana rejonizacije deca mogu da se upisuju i druge škole iako ne pripadaju tom reonu ali samo u nekim slučajevima.

-Recimo ako prvo i drugo starije dete već idu u tu školu pa je potrebno da i treće dete tamo ide zbog grupnog odlaska u školu, ako izabrana škola ima produženi dnevni boravak i za roditelje koji rade je to jedina opcija, zatim ako je usled promene adrese stanovanja došlo i do promene školskog područja za upis u školu, podvukao je Radenković.

-Direktori prokupačkih osnovnih škola su učestvovaliu svemu ovome, a na sastanku koji smo zakazali i roditelje ćemo upoznati sa novom rejonizacijom i nakon toga ona će početi i da se primenjuje prilikom ovogodišnjeg upisa dece u prvi razred osnovne škole, rekao je Nebojša Radenković, član Gradskog veća zadužen za prosvetu i podvukao da je cilj rejonizacije da se ispoštuje Lokalni akcijoni plan za obezbeđenje pravednog i kvalitetnog obrazovanja dece na teritoriji grada Prokuplja koji je usvojila Skupština Grada Prokuplja.

Takođe je naveo da je Grad Prokuplje među tri grada u Srbiji koji su usvojili taj Akcioni plan.


#   Prokuplje   prvaci   upis   srednja škola   Ministarstvo prosvete
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima