Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Koje srednje škole su najtraženije u Srbiji?

Bookmark and Share

25.05.2019. RTS, Južna Srbija Info

Danas i sutra polažu prijemni đaci koji bi da budu u odeljenjima u kojima je deo nastave na stranom jeziku. Narednih dana su i ispiti za druga specijalizovana odeljenja. Završni test iz matematike je 18. juna, a kombinovani dan kasnije. Koliko je ukupno mesta u svim srednjim školama, a koliko u novim odeljenjima i gde je najveća konkurencija?

Foto: Južna Srbija
Foto: Južna Srbija

Školovanje za profesije budućnosti, na stranom jeziku ili samo po želji – tu su odluku ovih dana doneli ili donose budući srednjoškolci. Jedan od faktora mogu da budu i kvote.

Najviše mesta ima u čevorogodišnjim stručnim školama, potom gimnazijama i trogodšnjim školama. Slede specijalne, muzičke, baletske i umetničke.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Pajić rekao je za RTS da se Ministarstvo trudi da svi učenici upišu željene škole prema afinitetima, željama ali i postignutim rezultatima.  

Dodaje da su interesovanja učenika približna kao i prethodnih godina. Trend je porast interesovanja za gimnazije, a naročito za specijalizovana odeljenja za računarstvo i informatiku.  

Kakvo je interesovanje za specijalizovana odeljenja 

Na jedno mesto u proseku dva učenika – toliko je konkurisalo za specijalizovana odeljenja. Najveća konkurencija je za biologiju i hemiju – tri prijavljena na jedno mesto.

Zainteresovana su deca i za fiziku, ali i IT odeljenja. Već sada više od 800 učenika pohađa nastavu u njima.

Pajić je rekao da se Ministarstvo trudi da kvalitet i nastava u tim odeljenjima budu na najvišem nivou. 

"Ne vodimo se pomodarstvom, da samo bude što veći broj upisanih", rekao je Pajić i istakao da je potrebno da nastava bude kvalitetna. 

Demografski izazovi 

Svake godine nas je 35.000 manje. Taj demografski trend boji i jedan drugi – sve je manje đaka u školama. Sada imamo 251.000 a pre 10 godina 285.000 srednjoškalaca.

Aleksandar Pajić kaže da Ministarstvo gradi mrežu osnovnih i srednjih škola i da je to dobar način da se reaguje na realnost a to je sve manji broj učenika. Ističe da se razmišlja i o kvalitetu nastave. 

Navodi da se poštuje zakon i da je za svako odeljenje ispod 15 učenika potrebna posebna saglasnost Ministarstva.

Do novih odluka, da se podsetimo starih –u prethodnoj godini četvrtina đaka je išla u gimnaziju, ostali u srednje stručne škole – najpopulariniji profili bili su ekonomija, pravo i administracija, elektrotehnika, medicina, mašinstvo i trgovina. Četiri i po hiljade učenika je bilo u dualnom modelu obrazovanja, od septembra biće ih sedam i po hiljada.

VIDEO: RTS


#   gimnazija   upis   srednja škola   Ministarstvo prosvete
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima