Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Које средње школе су најтраженије у Србији?

Bookmark and Share

25.05.2019. РТС, Јужна Србија Инфо

Данас и сутра полажу пријемни ђаци који би да буду у одељењима у којима је део наставе на страном језику. Наредних дана су и испити за друга специјализована одељења. Завршни тест из математике је 18. јуна, а комбиновани дан касније. Колико је укупно места у свим средњим школама, а колико у новим одељењима и где је највећа конкуренција?

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Школовање за професије будућности, на страном језику или само по жељи – ту су одлуку ових дана донели или доносе будући средњошколци. Један од фактора могу да буду и квоте.

Највише места има у чеворогодишњим стручним школама, потом гимназијама и трогодшњим школама. Следе специјалне, музичке, балетске и уметничке.

Помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Александар Пајић рекао је за РТС да се Министарство труди да сви ученици упишу жељене школе према афинитетима, жељама али и постигнутим резултатима.  

Додаје да су интересовања ученика приближна као и претходних година. Тренд је пораст интересовања за гимназије, а нарочито за специјализована одељења за рачунарство и информатику.  

Какво је интересовање за специјализована одељења 

На једно место у просеку два ученика – толико је конкурисало за специјализована одељења. Највећа конкуренција је за биологију и хемију – три пријављена на једно место.

Заинтересована су деца и за физику, али и ИТ одељења. Већ сада више од 800 ученика похађа наставу у њима.

Пајић је рекао да се Министарство труди да квалитет и настава у тим одељењима буду на највишем нивоу. 

"Не водимо се помодарством, да само буде што већи број уписаних", рекао је Пајић и истакао да је потребно да настава буде квалитетна. 

Демографски изазови 

Сваке године нас је 35.000 мање. Тај демографски тренд боји и један други – све је мање ђака у школама. Сада имамо 251.000 а пре 10 година 285.000 средњошкалаца.

Александар Пајић каже да Министарство гради мрежу основних и средњих школа и да је то добар начин да се реагује на реалност а то је све мањи број ученика. Истиче да се размишља и о квалитету наставе. 

Наводи да се поштује закон и да је за свако одељење испод 15 ученика потребна посебна сагласност Министарства.

До нових одлука, да се подсетимо старих –у претходној години четвртина ђака је ишла у гимназију, остали у средње стручне школе – најпопуларинији профили били су економија, право и администрација, електротехника, медицина, машинство и трговина. Четири и по хиљаде ученика је било у дуалном моделу образовања, од септембра биће их седам и по хиљада.

ВИДЕО: РТС


#   гимназија   упис   средња школа   Министарство просвете
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима