Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Уручене стипендије ученицима нишких средњих школа и студентима ромске националности

rssBookmark and Share

Ниш 21.06.2023. Јужна Србија Инфо

Стипендије средњошколцима и студентима ромске националности уручила је градоначелница Ниша Драгана Сотировски у уторак 20. јуна на свечаности испред Градске куће. Стипендије су добили сви који су се пријавили а испунили су услове конкурса, односно 50 ученика средњих школа и 5 студената.

Фото: Град Ниш
Фото: Град Ниш

Ово је трећа година заредом како Град Ниш стипендира Роме, а овога пута издвојено је највише средстава, 4 милиона динара. Свима ће новац бити уплаћен једнократно и то ученицима по 71250 динара, а студентима по 125000 динара.

Селвер Саитовић, ученик другог разреда Електротехничке школе „Мија Станимировић“ рекао је да је Град Ниш показао да брине о младим Ромима и да му стипендија много значи јер ће добијени новац употребити за куповину књига и прибора неопходних за наредну школску годину. После средње школе планирам да упишем факултет и да наставим школовање, наводи Саитовић.

За Емилију Милутиновић, студенткињу друге године Медицинског факултета награда је подстрек за даље студирање. Хвала Граду што овим чином даје подстицај Ромима да се образују, уче и студирају, и надам се да ће све више Рома кренути пут образовања, каже Милутиновић.

Вук Јовановић ученик трећег разреда Медицинске школе „Др Миодраг Лазић“ рекао је да му је поред подршке породице веома значајна и ова подршка Града. Новац ћу усмерити да се што боље спремим за наставак школовања као и да платим одређене испите како бих проширио своје образовање, каже Јовановић.

Градоначелница Сотировски, поздрављајући стипендисте поручила је да је ове године веће интересовање Рома за стипендије што значи да их је Град на прави начин мотивисао да уче и да се школују. Посебно ме радује што сам упознала и пет студената ромске националности који дају прави пример и осталим својим сународницима да је тако нешто могуће, рекла је Сотировски и навела да је Ниш један од градова који успешно запошљава Роме кроз различите програме. Стање у буџету је добро, пара има и наставићемо и даље да пружамо финансијску подршку ученицима и студентима, казала је градоначелница Ниша.


#   Ниш   Роми   стипендије   Драгана Сотировски   ученици   студенти
#GradonacelnicaN @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима