Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uručene stipendije učenicima niških srednjih škola i studentima romske nacionalnosti

rssBookmark and Share

Niš 21.06.2023. Južna Srbija Info

Stipendije srednjoškolcima i studentima romske nacionalnosti uručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski u utorak 20. juna na svečanosti ispred Gradske kuće. Stipendije su dobili svi koji su se prijavili a ispunili su uslove konkursa, odnosno 50 učenika srednjih škola i 5 studenata.

Foto: Grad Niš
Foto: Grad Niš

Ovo je treća godina zaredom kako Grad Niš stipendira Rome, a ovoga puta izdvojeno je najviše sredstava, 4 miliona dinara. Svima će novac biti uplaćen jednokratno i to učenicima po 71250 dinara, a studentima po 125000 dinara.

Selver Saitović, učenik drugog razreda Elektrotehničke škole „Mija Stanimirović“ rekao je da je Grad Niš pokazao da brine o mladim Romima i da mu stipendija mnogo znači jer će dobijeni novac upotrebiti za kupovinu knjiga i pribora neophodnih za narednu školsku godinu. Posle srednje škole planiram da upišem fakultet i da nastavim školovanje, navodi Saitović.

Za Emiliju Milutinović, studentkinju druge godine Medicinskog fakulteta nagrada je podstrek za dalje studiranje. Hvala Gradu što ovim činom daje podsticaj Romima da se obrazuju, uče i studiraju, i nadam se da će sve više Roma krenuti put obrazovanja, kaže Milutinović.

Vuk Jovanović učenik trećeg razreda Medicinske škole „Dr Miodrag Lazić“ rekao je da mu je pored podrške porodice veoma značajna i ova podrška Grada. Novac ću usmeriti da se što bolje spremim za nastavak školovanja kao i da platim određene ispite kako bih proširio svoje obrazovanje, kaže Jovanović.

Gradonačelnica Sotirovski, pozdravljajući stipendiste poručila je da je ove godine veće interesovanje Roma za stipendije što znači da ih je Grad na pravi način motivisao da uče i da se školuju. Posebno me raduje što sam upoznala i pet studenata romske nacionalnosti koji daju pravi primer i ostalim svojim sunarodnicima da je tako nešto moguće, rekla je Sotirovski i navela da je Niš jedan od gradova koji uspešno zapošljava Rome kroz različite programe. Stanje u budžetu je dobro, para ima i nastavićemo i dalje da pružamo finansijsku podršku učenicima i studentima, kazala je gradonačelnica Niša.


#   Niš   Romi   stipendije   Dragana Sotirovski   učenici   studenti
#GradonacelnicaN @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima