Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Успешна шесточасовна акција спасавања коња у пределу планине Бистрица

rssBookmark and Share

Власотинце 01.12.2020. Магазин Сана Лајф, Јужна Србија Инфо

Синоћна вест да су коњи остављени у пределу планине Бистрица, у атару села Доња Лопушња код Власотинца како су известили сами мештани оближњег села, узнемирила је грађане.

Фото: приватна архива - мештани
Фото: приватна архива - мештани

Након објаве на Фејсбуку да се 6 коња налази у оближњем селу, екипа Зоо Планета је одмах окупила своје људи и већ пола сата након поноћи кренули су путем Власотинца како би спасили коње.

Како је у првом маху речено, да су коњи напуштени и остављени цео дан без хране и воде, екипа из Зоо Планета нам објашњава да је то само била забуна и да нема места да се доводи у питање здравље и нега коња.

Човек у чијем су власништву коњи ради за Србија Шуме, у току дана камион којим је требао да превезе коње јер се сезона завршила, покварио се. Током целог дана у више наврата власник коња је покушавао да отклони квар на камиону, међутим пребацити 6 коња из камиона није толико једноставно како се можда чини. Коњи не могу бити превезени било којим камионом јер су у питању велике животиње. – каже Душан Стојановић председник Удружења Зоо планет.

Када су стигли на терен екипи Зоо Планета придружио се и сам власник коња, који је већ стигао пре њих са другим камионом. Нажалост ту акцији није крај. Након што су пребацили коње у други камион, збох снега и леда, дошло је до проклизавања и камион се изврнуо, на сву срећу коњи нису били повређени, те су их извели из камиона и упутили се пешака до Власотинца.

Услови су били јако неповољни, сама акција спуштања пешака са коњима је трајала око 3 сата. На сву срећу било нас је довољно да успемо да се организујемо и спасимо коње. Коњи су у одличном стању, здрави и не бих уопште доводио у питање бригу о њима. Они су били покривени целог дана док су боравили у камиону.

Какав би био исход саме акције не можемо ни да замишљамо, али оно што нам показује јесте да када се људи удруже, 6 животња бива спашено и то је пример који би сви поједници требало следити.

У акцији су учествовали власник коња као и волонтери из Зоо Кутка који редовно учествују у акцијама сличној овој: Милош Митић, Илија Митровић, Младен Илић, Никола Стојковић и Душан Стојановић.

Извор:

https://magazinsana.rs/uspesna-sestocasovna-akcija-spasavanja-konja-na-planini/

Коментара: 0


#   Власотинце   ЗОО Планет (орг)   спасавање   хуманитарна помоћ   Душан Стојановић   коњи   Бистрица планина   Доња Лопушња Власотинце
@zooplanetnis @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима