Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Успешно завршена „Ноћ истраживача” у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 29.09.2015. Јужна Србија Инфо

Увогодишња „Ноћ истраживача” у Нишу, одржана је 25.9.2015. на простору нишке Тврђаве, у организацији Електронског факултета, Природно-математичког факултета и Гимназије „Светозар Марковић”.

Фото: БФ
Фото: БФ

Чак ни киша која је падала целог дана није успела да одговори хиљаде малих Нишлија да са својим родитељима и другарима дођу на Тврђаву и уживају у многобројним научним чудесима. Између осталог, посетиоцима се ове године пружила јединствена прилика да се провозају туристичким возићем кроз Тврђаву у друштву крајње необичних и суперзанимљивих научника-истраживача који су са њима поделили најспектакуларније и најинспиративније тренутке своје каријере. Такодје, имали су прилике да завире у звездану читаоницу проф. др Драгана Гајића, страственог астрофизичара и звездоловца, где су могли сазнати све о звездама.
Специјално за све посетиоце, професори и студенти нишког ПМФ-а, ове године на Летњу позорницу допремили су чуда о којима смо до сада могли само да сањамо. Они су посетиоце водили директно у Ледено доба, стварајући пред њима спектакуларне фигуре од врућег леда, да би их потом загрејали живим вулканима и вулканским ерупцијама, а онда опет хлађење – хемијским торнадом! Они који су „преживели”, причају да је то најлуђа научна авантура коју су икада имали.
И то није све! Посетиоци су, такође, сазнали да организми у природи учествују у великој трци у наоружању и теже да добију одређене супермоћи. О којим се то супермоћима ради, видели су кроз приче о паразитима, отровним животињама и биљкама, месоједим биљка, и одгонетању злочина помоћу необичних организама.


А у „Европском ћошку” и ове године – одлична забава. Посетиоци су имали прилике да упознају две велике научнице: Марију Кири и Милеву Ајнштајн. Поред позоришног перформанса о животу и раду ових супержена, посетиоци су могли да постављају најразличитија питања и да се друже се њима до дубоко у ноћ. Ово је била прилика да се сазна све оно што се одувек желело, а није било прилике да се права питања поставе!
За праве научне сладокусце „Ноћ истраживача 2015” донела је много нових рецепата за заљубљивање у науку и уметност. Повратак у прошлост, диносауруси, роботика, примењена математика, геометрија, дизајн... И како да се не заљубиш?! Роботи Фића и Светољуб дружили су се са посетиоцима и приказали своја светлосна умећа на сцени. Такође, они су се и такмичили са посетиоцима и заједно покушали да реше низ постављених проблема. Светлосни сноп у воденом млазу, чаробна кутија с ЛЕД диодама, звучне фигуре на металној плочи и још пуно тога увели су посматраче у бескрајну причу о светлости и звуку… Такође, за научнике-филмофиле, аматере и оне друге, био је ту „Биоскоп-Микроскоп”. Право освежење и незаборавна авантура., као што смо и обећавали!
Наравно, каква би то Ноћ истраживача била кад не би било Николе Тесле! Зато су ове године посетиоци у Нишу уживали у једном истинскском „Тесла шоуу”: 3Д модели, анимације и симулације оригиналних материјала из Музеја Николе Тесле у Београду, Теслиних идеја, експеримената и патената. Виртуелна шетња кроз Теслине лабораторије и музеје, и још много тога! А где је Тесла, ту је и „повратак у будућност”. Посетиоци су сазнали да ли ће у будућности ићи у продавницу ако им нешто затреба, или ће то одштампати у малој кућној радионици, или ће им пак роботи можда бити кућне помоћнице. Кроз презентацију 3Д штампача и дружење са роботима покушали смо да завиримо у будућност.


На крају, најбоља забава за најмлађе, свакако у Клубу КлиниКа. Низ занимљивих радионица учинило је њихову посету незаборавном и веома поучном. Цртање са „пећинским људима”, прављење лутки, накита и још много тога међу античким рушевинама Клуба КлиниКа обележило је досада невиђени провод у свету науке.

Коментара: 0


#   Ниш   Електронски факултет   студенти   Светозар Марковић гимназија   Нишка тврђава   Наук није баук   ноћ истраживача
@


 


[ Додај коментар ]