Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Uspešno završena „Noć istraživača” u Nišu

rssBookmark and Share

29.09.2015. Južna Srbija Info

Uvogodišnja „Noć istraživača” u Nišu, održana je 25.9.2015. na prostoru niške Tvrđave, u organizaciji Elektronskog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta i Gimnazije „Svetozar Marković”.

Foto: BF
Foto: BF

Čak ni kiša koja je padala celog dana nije uspela da odgovori hiljade malih Nišlija da sa svojim roditeljima i drugarima dođu na Tvrđavu i uživaju u mnogobrojnim naučnim čudesima. Između ostalog, posetiocima se ove godine pružila jedinstvena prilika da se provozaju turističkim vozićem kroz Tvrđavu u društvu krajnje neobičnih i superzanimljivih naučnika-istraživača koji su sa njima podelili najspektakularnije i najinspirativnije trenutke svoje karijere. Takodje, imali su prilike da zavire u zvezdanu čitaonicu prof. dr Dragana Gajića, strastvenog astrofizičara i zvezdolovca, gde su mogli saznati sve o zvezdama.
Specijalno za sve posetioce, profesori i studenti niškog PMF-a, ove godine na Letnju pozornicu dopremili su čuda o kojima smo do sada mogli samo da sanjamo. Oni su posetioce vodili direktno u Ledeno doba, stvarajući pred njima spektakularne figure od vrućeg leda, da bi ih potom zagrejali živim vulkanima i vulkanskim erupcijama, a onda opet hlađenje – hemijskim tornadom! Oni koji su „preživeli”, pričaju da je to najluđa naučna avantura koju su ikada imali.
I to nije sve! Posetioci su, takođe, saznali da organizmi u prirodi učestvuju u velikoj trci u naoružanju i teže da dobiju određene supermoći. O kojim se to supermoćima radi, videli su kroz priče o parazitima, otrovnim životinjama i biljkama, mesojedim biljka, i odgonetanju zločina pomoću neobičnih organizama.


A u „Evropskom ćošku” i ove godine – odlična zabava. Posetioci su imali prilike da upoznaju dve velike naučnice: Mariju Kiri i Milevu Ajnštajn. Pored pozorišnog performansa o životu i radu ovih superžena, posetioci su mogli da postavljaju najrazličitija pitanja i da se druže se njima do duboko u noć. Ovo je bila prilika da se sazna sve ono što se oduvek želelo, a nije bilo prilike da se prava pitanja postave!
Za prave naučne sladokusce „Noć istraživača 2015” donela je mnogo novih recepata za zaljubljivanje u nauku i umetnost. Povratak u prošlost, dinosaurusi, robotika, primenjena matematika, geometrija, dizajn... I kako da se ne zaljubiš?! Roboti Fića i Svetoljub družili su se sa posetiocima i prikazali svoja svetlosna umeća na sceni. Takođe, oni su se i takmičili sa posetiocima i zajedno pokušali da reše niz postavljenih problema. Svetlosni snop u vodenom mlazu, čarobna kutija s LED diodama, zvučne figure na metalnoj ploči i još puno toga uveli su posmatrače u beskrajnu priču o svetlosti i zvuku… Takođe, za naučnike-filmofile, amatere i one druge, bio je tu „Bioskop-Mikroskop”. Pravo osveženje i nezaboravna avantura., kao što smo i obećavali!
Naravno, kakva bi to Noć istraživača bila kad ne bi bilo Nikole Tesle! Zato su ove godine posetioci u Nišu uživali u jednom istinskskom „Tesla šouu”: 3D modeli, animacije i simulacije originalnih materijala iz Muzeja Nikole Tesle u Beogradu, Teslinih ideja, eksperimenata i patenata. Virtuelna šetnja kroz Tesline laboratorije i muzeje, i još mnogo toga! A gde je Tesla, tu je i „povratak u budućnost”. Posetioci su saznali da li će u budućnosti ići u prodavnicu ako im nešto zatreba, ili će to odštampati u maloj kućnoj radionici, ili će im pak roboti možda biti kućne pomoćnice. Kroz prezentaciju 3D štampača i druženje sa robotima pokušali smo da zavirimo u budućnost.


Na kraju, najbolja zabava za najmlađe, svakako u Klubu KliniKa. Niz zanimljivih radionica učinilo je njihovu posetu nezaboravnom i veoma poučnom. Crtanje sa „pećinskim ljudima”, pravljenje lutki, nakita i još mnogo toga među antičkim ruševinama Kluba KliniKa obeležilo je dosada neviđeni provod u svetu nauke.

Komentara: 0


#   Elektronski fakultet   studenti   Svetozar Marković gimnazija   Niška tvrđava   Nauk nije bauk   noć istraživača
@


 


[ Dodaj komentar ]

{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}