Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Већа одговорност превозника робе друмским саобраћајем

Bookmark and Share

29.08.2018. Никола Стојановић

До почетка 2018. године, тек нешто више од 500 фирми добило је лиценцу за транспорт робе.

transport
transport

Закони и прописи мењају се из године у годину. Појединци криве власт због сталног мењања закона, други криве систем и државу, али ко год да је одговоран за промене закона, закони морају да се поштују. Ако се закони крше, казне и санкције следе, а то грађани, тачније нико сигурно не жели. Најмање људи желе да им “пуца” по џепу односно да се казне новчано плаћају.

Без обзира да ли је реч о приватним предузетницима или о запосленим грађанима, сви имају исти интерес, а то је да што више новца зараде. Измене и допуне закона не бирају област, тако да су се десиле и многе промене када су у питању фирме чија је основна делатност транспорт робе. Србија има чиме да се похвали. Много је успешних фирми и превозника који долазе са наших простора и којима доноси велики профит транспорт робе. Србија је међу водећим државама у региону. Али, важно је напоменути да је нови Закон о превозу терета у друмском саобраћају од фебруара ове године донео неке измене. Свака фирма мора да поседује лиценцу ако жели да јој главна делатност буде транспорт робе. Србија је на овај начин решила да лиценцира индустрију транспорт.

На једној страни је лиценцирање индустрије транспорт изазвалао велику полемику, јер су фирме које се баве ово делатношћу морале да реше много питања у кратком временском периоду како би наставиле своје пословање. Држава, са друге стране, морала је да донесе закон и да направи одређене измене у прописима како би их ускладила са прописима Европске уније. Међутим, када је у питању транспорт робе Србија има много проблема. Измене и допуне закона осмишљене су са циљем сузбијања нелојалне конкуренције. Тежило се већој заштити корисника услуга, али и заштити од сиве економије и уз то циљ доношења нових правила био је и већа запосленост у овој области.

Шта доноси Закон о превозу терета у друмском саобраћају?

До почетка 2018. године, тек нешто више од 500 фирми добило је лиценцу за транспорт робе. Србија је углавном оријентисана на извоз и превоз робе на страно тржиште због ега су фирме углавном тражиле лиценцу за међународни транспорт.

Није само заштиту од нелојалне конкуренције и заштиту корисника услуга донео нови закон. Када је у питању транспорт робе, Србија је добила захваљујући новим прописима и ново занимање, а то је лице које је одговорно за превоз робе. Свако ко добије сертификат о професионалном оспособљавању има право да конкурише за ово ново радно место у фирмама којима је главна делатност транспорт робе. Србија, међутим, има много фирми које су од угледа, финансијски су стабилне и способне, али и професионално су оспособљене да се баве овом делатношћу.

Циљ доношења нових прописа јесте да се већем броју фирми омогући приступање међународном транспорт робе, а самим тим и да се подстакне конкуренција, али и да се реше проблеми око дозвола и превоза робе у земљама окружења.

У сваком случају, иако је припремање докумената за добијање лиценце на први поглед захтевно, вишеструко се исплати. Важно је само на време поднети документа и лиценца ће ускоро бити ваша. Све што више одлажете, све више ће вас овај проблем мучити. Зато не чекајте, омогућите себи и запосленима више могућности за зараду и успешно пословање.

Коментара: 0


#   саобраћај   радно место
@


 


[ Додај коментар ]





Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима