Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Велики мањак здравствених радника у нишком здравству

rssBookmark and Share

Ниш 22.02.2014. ЈугМедиа

Велики раскорак између стварних потреба медицинских установа за стручним кадровима, и планова Фонда здравства и Министарства здравља Србије угрожава функционисање здравствених установа у Нишу.

Велики мањак здравствених радника у нишком здравству

Према речима директора Клиничког центра Ниш и директора нишког Дома здравља за норамално пружање помоћи пацијентима потребан је хитан пријем лекара, медицинских сестара, хигијеничара..  

Директор Клиничког центра Ниш др Зоран Радовановић истиче да овој здравственој установи недостаје тренутно око 200 медицинских сестара, осамдесетак радника за одржавање хигијене и двадесетак лекара. Он наглашава да је за само нешто више од годину дана КЦ Ниш остао без 100 сестара.

„Прошле године у пензију је отишло седамдесетак сестара, а од почетка године још тридесетак сестара не ради, углавном због породиљског боловања. Пре њиховог одласка, по мишљењу Института „Батут“, били смо у мањку 115 сестара, тако да нам сада недостаје више од 200 медицинских сестара“, истакао је др Радовановић.

Према речима др Радовановића нишком Клиничком центру преко су потребни хирурурзи, радиолози, анестезиолози и дечији неуролози.

„Мањкају нам и хигијеничари, јер ако њих немамо, уз већ постојећи недостатак медицинских сестара, стварамо услове за развој епидемије“, рекао је др Радовановић.

Директор нишког Дома здравља др Милорад Јеркан упозорава да је због мањка кадрова озбиљно угрожено функционисање ове здравствене установе.  Он подсећа да је Дом здравља у Нишу највећи је Дом здравља на Балкан и има чак 68 објеката у којима грађани добијају примарну и секундарну здравствену заштиту „На крају прошле године у Дому здравља радило је у примарној здравственој заштити 1.068 запослених и још 154 на стоматологији. По нормативима које је усвојило Министарство здравља у Дому би требало да ради 918 људи, али са тим број, могли би да кажемо збогом послу“, истиче др Јеркан.

Он наглашава да је реално гледано, у овом тренутку Дому здравља хитно потребно још 20 лекара и најмање 40 до 50 медицинских сестара и техничара. Уз то постоји потреба и за двадесетак немедицинских радника за одржавање хигијене и за друге помоћне послове.

Према речима др Јеркана Дом здравља ће, уколико му се не одобри запошљавање нових радника, и то макар само као замена оних који одлазе у пензију, бити приморан да гаси сеоске амбуланте, али и да редукује рад многих амбуланти у граду.

„За последњих 17 месеци у пензију је отишло укупно 84 запослених, од тога 31 лекар и 40 медицинских техничара. До 2020. године у пензију ће отићи чак 106  наших лекара. Без запошљавања нових педијатара њихов број ће за шест година паси испод 20“, упозорава др Јеркан.  

Он истиче да Дом здравља има одличну сарадњу са нишком филијалом Фонда за здравствено осигурање, али има проблем у комуникацији са Министарством здравља.

„Послали смо укупно 13 дописа Министарству здравља, Комисији за кадрове, државним секретарима и затражили запошљавање нових радника, али ни један једини одговор нисмо добили ни од кога“, подвукао је др Јеркан.

Према евиденцији нишке филијале Националне службе за запошљавање на подручју Нишавског управног одбора на посао чека 377 лекара и 1.450 медицинских техничара различитих профила.

Коментара: 0


#   Ниш   Дом здравља   Клинички центар Ниш   Зоран Радовановић   Милорад Јеркан   Клинички центар   Министарство здравља
@tigerzoki @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима