Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Veliki manjak zdravstvenih radnika u niškom zdravstvu

rssBookmark and Share

Niš 22.02.2014. JugMedia

Veliki raskorak između stvarnih potreba medicinskih ustanova za stručnim kadrovima, i planova Fonda zdravstva i Ministarstva zdravlja Srbije ugrožava funkcionisanje zdravstvenih ustanova u Nišu.

Veliki manjak zdravstvenih radnika u niškom zdravstvu

Prema rečima direktora Kliničkog centra Niš i direktora niškog Doma zdravlja za noramalno pružanje pomoći pacijentima potreban je hitan prijem lekara, medicinskih sestara, higijeničara..  

Direktor Kliničkog centra Niš dr Zoran Radovanović ističe da ovoj zdravstvenoj ustanovi nedostaje trenutno oko 200 medicinskih sestara, osamdesetak radnika za održavanje higijene i dvadesetak lekara. On naglašava da je za samo nešto više od godinu dana KC Niš ostao bez 100 sestara.

„Prošle godine u penziju je otišlo sedamdesetak sestara, a od početka godine još tridesetak sestara ne radi, uglavnom zbog porodiljskog bolovanja. Pre njihovog odlaska, po mišljenju Instituta „Batut“, bili smo u manjku 115 sestara, tako da nam sada nedostaje više od 200 medicinskih sestara“, istakao je dr Radovanović.

Prema rečima dr Radovanovića niškom Kliničkom centru preko su potrebni hirururzi, radiolozi, anesteziolozi i dečiji neurolozi.

„Manjkaju nam i higijeničari, jer ako njih nemamo, uz već postojeći nedostatak medicinskih sestara, stvaramo uslove za razvoj epidemije“, rekao je dr Radovanović.

Direktor niškog Doma zdravlja dr Milorad Jerkan upozorava da je zbog manjka kadrova ozbiljno ugroženo funkcionisanje ove zdravstvene ustanove.  On podseća da je Dom zdravlja u Nišu najveći je Dom zdravlja na Balkan i ima čak 68 objekata u kojima građani dobijaju primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu „Na kraju prošle godine u Domu zdravlja radilo je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti 1.068 zaposlenih i još 154 na stomatologiji. Po normativima koje je usvojilo Ministarstvo zdravlja u Domu bi trebalo da radi 918 ljudi, ali sa tim broj, mogli bi da kažemo zbogom poslu“, ističe dr Jerkan.

On naglašava da je realno gledano, u ovom trenutku Domu zdravlja hitno potrebno još 20 lekara i najmanje 40 do 50 medicinskih sestara i tehničara. Uz to postoji potreba i za dvadesetak nemedicinskih radnika za održavanje higijene i za druge pomoćne poslove.

Prema rečima dr Jerkana Dom zdravlja će, ukoliko mu se ne odobri zapošljavanje novih radnika, i to makar samo kao zamena onih koji odlaze u penziju, biti primoran da gasi seoske ambulante, ali i da redukuje rad mnogih ambulanti u gradu.

„Za poslednjih 17 meseci u penziju je otišlo ukupno 84 zaposlenih, od toga 31 lekar i 40 medicinskih tehničara. Do 2020. godine u penziju će otići čak 106  naših lekara. Bez zapošljavanja novih pedijatara njihov broj će za šest godina pasi ispod 20“, upozorava dr Jerkan.  

On ističe da Dom zdravlja ima odličnu saradnju sa niškom filijalom Fonda za zdravstveno osiguranje, ali ima problem u komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja.

„Poslali smo ukupno 13 dopisa Ministarstvu zdravlja, Komisiji za kadrove, državnim sekretarima i zatražili zapošljavanje novih radnika, ali ni jedan jedini odgovor nismo dobili ni od koga“, podvukao je dr Jerkan.

Prema evidenciji niške filijale Nacionalne službe za zapošljavanje na području Nišavskog upravnog odbora na posao čeka 377 lekara i 1.450 medicinskih tehničara različitih profila.

Komentara: 0


#   Niš   Dom zdravlja   Klinički centar Niš   Zoran Radovanović   Milorad Jerkan   Klinički centar   Ministarstvo zdravlja
@tigerzoki @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima