Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U Nišu se otvara prvi Dečiji urgentni centar u Srbiji

rssBookmark and Share

Niš 24.09.2017. Beta, N1, Južna Srbija Info

Prvi Dečiji urgentni centar u Srbiji biće otvoren u Nišu do kraja godine, najavio je direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović.

Foto: N1
Foto: N1

Do kraja godine biće završena i Dečija hemato-onkološka klinika, dok će zgrada Ginekologije posebnim prolazom biti povezana sa zgradom u kojoj se nalaze Dečija interna klinika i Dečija hirurgija, rekao je Radovanović na konferenciji za novinare.

Urgentni centar za najmlađe biće otvoren u zgradi u kojoj se sada nalazi Klinika za neurologiju, rekao je Radovanović.

"Preseljenjem te klinike u novi Klinički centar stvoriće se uslovi za otvaranje Dečijeg urgentnog centra. Dečiji hirurg i pedijatar zbrinjavaće mališane, a na raspolaganju će im biti kompletna dijagnostika", kazao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja nedavno je odobrilo 10 miliona dinara neophodnih za opremanje Dečije hemato-onkologije.

Radovanović je rekao da se razmišlja i o tome da Niš dobije dečiju bolnicu, pošto nema ustanovu koja pripada sekundarnom nivoa zdravstvene zaštite.

"Sa ministarstvom razgovramo o otvaranju dečije bolnice, ali će to morati da sačeka narednu godinu jer najpre moramo da završimo Dečiji urgentni centar i hemato-okologiju", naglasio je on.

Potreban još jedan mobilni inkubator

Radovanović je bio jedan od učesnika konferencije za medije na kojoj je najavljen sutrašnji humanitarni koncert Lene Kovačević u Domu Vojske Srbije, a koji treba da pomogne da se prikupe sredstva za nabavku mobilnog inkubatora.

Radovanović je rekao da KC Niš raspolaže jednim savremeni sanitetskim vozilom sa inkubatorom, ali da je za prevoz beba iz drugih mesta sa juga Srbije do Niša ili Beograda neophodan još jedan transportni inkubator.

Član Upravnog odbora Rotarakt kluba "Niš centar" Aleksandar Stamenković je izjavio da je taj klub već uspeo od donacija privatnih firmi da prikupi milion dinara, ali je za kupovinu inkubatora potrebno još 500.000 dinara.

Komentara: 0


#   Niš   Klinički centar Niš   Zoran Radovanović   Urgentni centar Niš   Klinički centar   Ministarstvo zdravlja   Urgentni centar   Dečji urgentni   Novi Klinički centar
@tigerzoki @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima