Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Klinika za plućne bolesti se seli iz Knez Sela

rssBookmark and Share

Niš 14.04.2018. V.Petrović. Narodne novine, Južna Srbija

Klinika za plućne bolesti koja se nalazi u Knez Selu nalaziće se od ponedeljka, 16.aprila, u starom delu Kliničkog centra u Nišu.

Foto: Belami
Foto: Belami

Istog dana počinje i sa radom, a nalaziće se u zgradi Interne klinike koja je preseljena u novi Klinički centar. Nadležni Kliničkog centra u Nišu kažu, da će se i Onkologija iz Knez Sela preseliti u Niš čim se za to budu stekli optimalni uslovi.

Preseljenje Klinike za pluće bolesti je organizovano kako bi  pacijentima bila omogućena kvalitetnija zdravstvena zaštita.

“Klinika za plućne bolesti, odnosno ambulante i svi prijemi biće preseljeni u zgradu Interne klinike Kliničkog centra Niš, ali će za sada Klinika za onkologiju ostati u Knez Selu sa laboratorijskom službom za mikrobiologiju i biohemiju”, kažu u Kliničkom centru Niš.

Osim Klinike za onkologiju, za sada, u Knez Selu će ostati i  Palijativna nega. Odeljenje palijativne nege otvoreno je pre pet godina pri Klinici za plućne bolesti, a  koje je finansiralo Ministarstvo zdravlja i Fondacija princeze Katarine Karađoređević i dr Elejn Lejkok.

“I palijativna nega će biti preseljena onog momenta kada se stvore uslovi za njeno preseljenje”, dodaju nadležni iz Kliničkog centra.

Izgradnja Bolnice za tuberkulozu u Knez Selu započela je 1939. godine. Ova bolnica 1947. godine postaje Sanatorijum za tuberkulozu, a 1956. godine Specijalna bolnica za tuberkulozu. Od specijalne bolnice 1969. godine formiran je Zavod za plućne bolesti. Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu formirana je 1982. godine.

U ovoj ustanovi se zbrinjavaju oboleli od plućnih bolesti iz nekoliko regiona, obavaljaju se konsultativni, konzilijarni i komisioni pregledi bolesnika i pruža stručno-metodološka pomoć drugim ustanovama kroz realizaciju edukativnih programa i kurseva inovacije znanja i veština.

Klinika za plućne bolesti i tuberkulozu je visoko specijalizovana zdravstvena ustanova koja pruža usluge dijagnostike i lečenja oboljenja respiratornog sistema i tuberkuloze za više regiona Jugoistočne Srbije. Na ovoj klinici se tretiraju nespecifične plućne bolesti, pridružene vanplućne bolesti, imunološke bolesti i granulomatoze, opstruktivne plućne bolesti i bronhijalna asma, maligne bolesti pluća, tuberkuloza i druga respiratorna patologija. U okviru Klinike postoji mikrobiološka laboratorija koja predstavlja refrentnu laboratoriju za dijagnostiku tuberkuloze.

Komentara: 0


#   Niš   Klinički centar Niš   Klinički centar   tuberkuloza   Ministarstvo zdravlja   specijalna bolnica   Klinika Knez selo   Novi Klinički centar   Klinika za plućne bolesti
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima