Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Клиника за плућне болести се сели из Кнез Села

rssBookmark and Share

Ниш 14.04.2018. В.Петровић. Народне новине, Јужна Србија

Клиника за плућне болести која се налази у Кнез Селу налазиће се од понедељка, 16.априла, у старом делу Клиничког центра у Нишу.

Фото: Белами
Фото: Белами

Истог дана почиње и са радом, а налазиће се у згради Интерне клинике која је пресељена у нови Клинички центар. Надлежни Клиничког центра у Нишу кажу, да ће се и Онкологија из Кнез Села преселити у Ниш чим се за то буду стекли оптимални услови.

Пресељење Клинике за плуће болести је организовано како би  пацијентима била омогућена квалитетнија здравствена заштита.

“Клиника за плућне болести, односно амбуланте и сви пријеми биће пресељени у зграду Интерне клинике Клиничког центра Ниш, али ће за сада Клиника за онкологију остати у Кнез Селу са лабораторијском службом за микробиологију и биохемију”, кажу у Клиничком центру Ниш.

Осим Клинике за онкологију, за сада, у Кнез Селу ће остати и  Палијативна нега. Одељење палијативне неге отворено је пре пет година при Клиници за плућне болести, а  које је финансирало Министарство здравља и Фондација принцезе Катарине Карађоређевић и др Елејн Лејкок.

“И палијативна нега ће бити пресељена оног момента када се створе услови за њено пресељење”, додају надлежни из Клиничког центра.

Изградња Болнице за туберкулозу у Кнез Селу започела је 1939. године. Ова болница 1947. године постаје Санаторијум за туберкулозу, а 1956. године Специјална болница за туберкулозу. Од специјалне болнице 1969. године формиран је Завод за плућне болести. Клиника за плућне болести и туберкулозу формирана је 1982. године.

У овој установи се збрињавају оболели од плућних болести из неколико региона, обаваљају се консултативни, конзилијарни и комисиони прегледи болесника и пружа стручно-методолошка помоћ другим установама кроз реализацију едукативних програма и курсева иновације знања и вештина.

Клиника за плућне болести и туберкулозу је високо специјализована здравствена установа која пружа услуге дијагностике и лечења обољења респираторног система и туберкулозе за више региона Југоисточне Србије. На овој клиници се третирају неспецифичне плућне болести, придружене ванплућне болести, имунолошке болести и грануломатозе, опструктивне плућне болести и бронхијална асма, малигне болести плућа, туберкулоза и друга респираторна патологија. У оквиру Клинике постоји микробиолошка лабораторија која представља рефрентну лабораторију за дијагностику туберкулозе.


#   Ниш   Клинички центар Ниш   Клинички центар   туберкулоза   Министарство здравља   специјална болница   Клиника Кнез село   Нови Клинички центар   Клиника за плућне болести
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима