Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Влада предлаже мораторијум на издавање дозвола за држање и ношење ватреног оружја

Bookmark and Share

04.05.2023. Јужна Србија Инфо

Влада Република Србије започела је данашњу седницу минутом ћутања за све жртве стравичног масакра који се јуче догодио у Основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду. На седници је усвојено десет закључака, које је јуче представио председник Републике Србије Александар Вучић.

Фото: Влада Србија
Фото: Влада Србија

Први закључак представља мораторијум на издавање дозвола за држање и ношење кратког ватреног оружја (одобрења за набавку оружја, оружних листовa и слично) на две године. У року од три месеца, Министарство унутрашњих послова извршиће ревизију свих издатих дозвола за држање оружја.

У року од шест месеци МУП ће извршити контролу лица која имају дозволе да држе оружје, поготово испуњење законских услова за безбедан смештај и чување оружја и одвојено чување муниције. МУП ће у истом року извршити и увид у то да ли је на адекватан начин спречен приступ оружју и муницији малолетницима и другим неовлашћеним лицима.

Предмет контроле МУП-а у наредна три месеца биће и рад свих стрељана. Након тога, у сарадњи са Министарством правде, у року од месец дана, биће приређени прописи о условима и начину коришћења стрељана, укључујући забрану приступа малолетним лицима.

Министарство правде ће, у оквиру постојеће Радне групе за измену Кривичног законика, припремити измене закона којима би се прописала кривичноправна одговорност за лица која омогуће малолетним и другим неовлашћеним лицима да дођу у посед ватреног оружја и која малолетна и друга неовлашћена лица обучавају да рукују ватреним оружјем.

Министарство правде ће такође, у оквиру постојеће Радне групе за измену Кривичног законика, размотрити могућност измена Кривичног законика како би се старосна граница за кривичноправну одговорност малолетних лица снизила са 14 на 12 година, уз поштовање међународних и европских стандарда.

Битно је напоменути да је Министарство правде већ предузело прве кораке по овом питању, тако што је упутило допис Европској комисији.

Министарство правде и Министарство информисања и телекомуникација ће у року од месец дана размотрити могућност пооштравања санкција за непоштовање прописаних обавеза пружалаца медијских услуга, укључујући интернет и друге електронске платформе, као и друштвене мреже, у погледу забране програмских садржаја којима се истиче и подржава насиље, криминално и друго недозвољено понашање, емитовање сцена бруталног насиља и других садржаја који могу тешко да нашкоде физичком, менталном или моралном развоју малолетника.

У року од месец дана, Министарство просвете и Министарство здравља припремиће прописе којима ће се омогућити увођење обавезних тестова за наркотике у средњим школама и у основним школама за ученике седмог и осмог разреда.

Влада ће у року од десет дана формирати Савет за спречавање вршњачког насиља који ће, између осталог, обезбедити организовање мобилних тимова за вршњачко насиље кроз протоколе између центара за социјални рад и других служби (образовне и здравствене установе, полиција), који би хитно реаговали на случајеве вршњачког насиља и у консултацијама са синдикатима просветних радника и удружењима родитеља ученика размотрили целисходност доношења мере забране употребе мобилних телефона у школама.

Влада ће, такође, у року од десет дана формирати Радну групу за безбедност деце на интернету, која ће размотрити увођење мере забране приступа сајтовима (DarkNet и слично), а који садрже савете како да се изврши убиство, набави дрога или ватрено оружје.

Чланови Владе донели су одлуку о проглашењу дана жалости на територији Републике Србије, којом се за дане жалости одређују 5, 6. и 7. мај.

Влада Републике Србије и овим путем упуђује изразе најдубљег саучешћа свим породицама преминулих у јучерашњем трагичном догађају.


#   Влада Републике Србије   Ана Брнабић   оружје   ОШ Владислав Рибникар Београд
@Vlada_SR @anabrnabic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима