Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Воденичар стар, воденица још старија, али брашна има у Пољаници у врањском крају

rssBookmark and Share

Врање 18.03.2021. Даница Марић РТС, Јужна Србија Инфо

Кроз Пољаницу, планински крај код Врања, протичу многе речице и потоци. Пре више деценија, на једном потоку било је и по неколико воденица, а сада су активне само две. Једну од њих одржава 92-годишњи Миливоје Станковић из Големог Села.

Фото: РТС screenshot
Фото: РТС screenshot

"Ја волим воденицу, од малена сам у воденици и волим кад ми меље, кад окреће", започиње своју причу Миливоје.

У генима је деда Милету, како га у селу зову, звук воденице и реке. Већ три деценије, колико је у пензији, дане проводи поред ње. Више од објекта и места за добијање брашна, воденица је вековима била симбол села. Крај аутентичне грађевине од природних материјала састајали су се мештани. Некада се живело од продаје брашна које се самеље у воденици.

"Не живим од тога, ја само волим да је одржавам и да мељем људима. Они ме благослове: да си жив још 100 година, да нам мељеш брашно, ко ће да ми меље после брашно? Најбоља храна, док они мељу на струју, али није то исто. Ово је слатко", каже стари воденичар.

У складу с природом: вода, камен и дрво дају квалитетно брашно од целог зрна. Када због већих падавина поток изађе из корита, поремети се и рад воденице. Недавно се вода излила па су деда Миливоју помогле комшије.

"Била је велика река, морали смо све од почетка да правимо, да би вода поново ишла у воденицу", присећа се један од мештана.

Само на овом потоку Доњска мала, како га зову мештани, било је, кажу, шест воденица. У Пољаници, планинској области коју чине 22 села, сада су активне две.

ВИДЕО: РТС

Коментара: 0


#   Врање   пшеница   брашно   воденица   Големо Село   кукуруз   проја   стари занати   Пољаница   Миливоје Станковић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима