Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Водовод "посвађао" мештане четири села

rssBookmark and Share

Алексинац 07.08.2015. РТС, Јужна Србија Инфо

Добросуседски односи четири села: Врело, Велепоље, Палиграце и Горња Трнава нарушени су завртањем једног вентила на заједничком водоводу.
Проблем са водом дуг је две деценије, а додатно га компликује и то што су три села нишка, а једно алексиначко.

Фото: РТС
Фото: РТС

Село Врело, последње у алексиначкој општини према Нишу, воду чешће нема него што има. Тако је готово две деценије, од када је направљен индивидуални водосистем за Врело и три суседна нишка села- Велепоље, Палиграце и Горњу Трнаву.

Како би скренули пажњу на свој проблем, житељи Врела искључили су воду тим селима.

Ко је помислио да су ово слике из неког од прошлих векова - погрешио је. Ко је помислио да су чесме суве због суше - такође је погрешио.

"Затворили Врелци воду и нема ни за туширање ни за јело", кажу мештани.

Врелци, односно житељи села Врело у општини Алексинац, на чијој је територији извор, завртањем вентила оставили су без воде три села у нишкој општини Црвени Крст.

"Вентил је заврнут, јер они имају воду на природан пад, а ми на пумпе. Кад они имају већу потрошњу пумпе изгоре. Воду смо затворили да скренемо пажњу, јер они немају тек четири дана воду, а ми немамо три месеца", кажу мештани.

Тако сада уместо једног, без воде су четири села. А пажња је свакако привучена.

"Договорено је да Алексинац од резервоара Врело направи свој одвод који ће напајати алексиначку општину, а да Наисус направи посебан одвод који ће напајати наша три села", каже Мирослав Милутиновић, председник ГО Црвени Крст.

То би било трајно решење. Привремено је да се хитно поправе пумпе и одврне вентил. Али, житељи Врела не пристају на привремено одвртање вентила док не добију нове пумпе. А не прихватају ни прикључивање на алексиначки, већ искључиво на нишки водовод.

"Да би они добили водомере и плаћали воду, да не буде крађе и неовлашћеног коришћења, потребно је уложити свих 27 милиона за три године", каже Дејан Андрејевић, директор ЈКП Наисус Ниш.

Тако ће проблем дуг две деценије потрајати, сасвим извесно, још неко време. Добросуседски односи три нишка и једног алексиначког села на испиту су. Јер, сем водовода, сада деле и муку. А да тако и остане до решења које ће воду трајно омогућити свима, побринули су се житељи Врела тако што ће главни вентил који им обезбеђује преговарачке позиције држати и даље под својом контролом.

Коментара: 0


#   Алексинац   Горња Трнава   водовод   Црвени Крст градска општина   изградња   Палиграце   Веле Поље   Дејан Андрејевић   Мирослав Милутиновић   Наиссус ЈКП   без воде   Кравље
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима