Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Vodovod "posvađao" meštane četiri sela

rssBookmark and Share

Aleksinac 07.08.2015. RTS, Južna Srbija Info

Dobrosusedski odnosi četiri sela: Vrelo, Velepolje, Paligrace i Gornja Trnava narušeni su zavrtanjem jednog ventila na zajedničkom vodovodu.
Problem sa vodom dug je dve decenije, a dodatno ga komplikuje i to što su tri sela niška, a jedno aleksinačko.

Foto: RTS
Foto: RTS

Selo Vrelo, poslednje u aleksinačkoj opštini prema Nišu, vodu češće nema nego što ima. Tako je gotovo dve decenije, od kada je napravljen individualni vodosistem za Vrelo i tri susedna niška sela- Velepolje, Paligrace i Gornju Trnavu.

Kako bi skrenuli pažnju na svoj problem, žitelji Vrela isključili su vodu tim selima.

Ko je pomislio da su ovo slike iz nekog od prošlih vekova - pogrešio je. Ko je pomislio da su česme suve zbog suše - takođe je pogrešio.

"Zatvorili Vrelci vodu i nema ni za tuširanje ni za jelo", kažu meštani.

Vrelci, odnosno žitelji sela Vrelo u opštini Aleksinac, na čijoj je teritoriji izvor, zavrtanjem ventila ostavili su bez vode tri sela u niškoj opštini Crveni Krst.

"Ventil je zavrnut, jer oni imaju vodu na prirodan pad, a mi na pumpe. Kad oni imaju veću potrošnju pumpe izgore. Vodu smo zatvorili da skrenemo pažnju, jer oni nemaju tek četiri dana vodu, a mi nemamo tri meseca", kažu meštani.

Tako sada umesto jednog, bez vode su četiri sela. A pažnja je svakako privučena.

"Dogovoreno je da Aleksinac od rezervoara Vrelo napravi svoj odvod koji će napajati aleksinačku opštinu, a da Naisus napravi poseban odvod koji će napajati naša tri sela", kaže Miroslav Milutinović, predsednik GO Crveni Krst.

To bi bilo trajno rešenje. Privremeno je da se hitno poprave pumpe i odvrne ventil. Ali, žitelji Vrela ne pristaju na privremeno odvrtanje ventila dok ne dobiju nove pumpe. A ne prihvataju ni priključivanje na aleksinački, već isključivo na niški vodovod.

"Da bi oni dobili vodomere i plaćali vodu, da ne bude krađe i neovlašćenog korišćenja, potrebno je uložiti svih 27 miliona za tri godine", kaže Dejan Andrejević, direktor JKP Naisus Niš.

Tako će problem dug dve decenije potrajati, sasvim izvesno, još neko vreme. Dobrosusedski odnosi tri niška i jednog aleksinačkog sela na ispitu su. Jer, sem vodovoda, sada dele i muku. A da tako i ostane do rešenja koje će vodu trajno omogućiti svima, pobrinuli su se žitelji Vrela tako što će glavni ventil koji im obezbeđuje pregovaračke pozicije držati i dalje pod svojom kontrolom.


#   Aleksinac   Gornja Trnava   vodovod   Crveni Krst gradska opština   izgradnja   Paligrace   Vele Polje   Dejan Andrejević   Miroslav Milutinović   Naissus JKP   bez vode   Kravlje
@


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima