Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Blokirali put jer četiri meseca nemaju vodu

rssBookmark and Share

Aleksinac 10.08.2015. Tanjug, Blic, Južna Srbija Info

Više od 200 meštana Vrela, Paligraca, Vele Polja i Gornje Trnave blokiralo je danas od 8.30 do 12 sati regionalni put Niš-Aleksinac u Gornjoj Toponici, u znak protesta što već četiri meseca na vrućinama nemaju pijaću vodu.

Blokirali put jer četiri meseca nemaju vodu

Protestovali su meštani Vrela, Velepolja, Paligraca i Trnave, a saobraćaj je bio obustavljen tokom pre podneva do 12 sati.

- Sela Paligrace, Vele Polje i Gornja Trnava, koji se nalaze na teritoriji niške opštine Crveni krst, nemaju vodu već mesec dana dok je Vrelo, koje je u opštini Aleksinac, bez vode tri meseca. Snalazimo se ko kako stigne. Punim balone u Nišu, a o kupanju mogu samo da sanjam. Seljaci koji čuvaju krave i ovce su na pravim mukama jer treba napojiti stoku, a većina bunara ili ne radi ili ih niko upotrebljiva. Mislimo da je stvarno nedopustivo da toliko dugo budemo bez vode na 40 stepeni i tražimo od grada Niša da nam problem reši - kaže predsednik saveta Građana u Gornjoj Trnavi Dragoslav Milojević.

On kaže da se četiri sela snabdevaju iz lokalnog seoskog vodovoda, koji je u očajnom stanju.

- Naša tri sela koriste slobodan pad vode ali su dotrajale pumpe kojima Vrelo dobija vodu, pa je u tom selu zavrnut ventil. Mi se solidarišemo sa komšijama i tražimo da se problem što pre reši. Voda je osnovno ljudsko pravo i tražimo da je imamo kao i ostali građani - kaže Milojević.

Meštani tvrde da imaju izvor i rezervoar velikog kapaciteta, ali je problem što su u vodovodnu staicu ugrađene neadekvatne pumpe koje se "često kvare a retko popravljaju".

Poslednji put kvar se pojavio pre četri meseca i do danas nije otklonjen.

Novi protest u sredu u Nišu
Predstavnici niških sela najavili su za sredu u 10 sati protest ispred Gradske kuće u Ulici 7.jula u kojoj je sedište gradonačelnika Niša. Oni su pokušali juče da razgovaraju sa nekim od funkcionera, ali kažu da nije imao ko da ih primi.

"Mi nemamo stabilnu vodu već 15 godina. Imamo vodu zimi a kada dođe leto mi smo bez vode. U selu imamo česme koje su bakteriološki neispravne i trebalo bi da ih koristimo samo za umivanje. OOvo je seoska sredina, ljudi imaju krave i druge životinje, i bez vode je teško" rekao je za Tanjug Vojkan Jovanović iz Vrela.

Delegacija sela danas je pokušala da dođe do nekgog iz uprave Grada Niša ali kako je rekao predsednik MZ Vrelo "nije bilo nikoga da ih primi, zato je sastanak sa gradonačelnikom zakazan za sredu".

U JKP „Naisus“ napominju da je potrebno minimum mesec i po dana da bi sela dobila vodu. Portparol „Naisusa“ Zoran Ignjatović objašnjava da sela nisu priključena na nišku vodovodnu mrežu već da je ovo komunalno preduzeće angažovala opština Crveni krst kako bi se sanirao seoski vodovod.

- Taj sesoski vodovod je u katarstrofalnom stanju. Mi smo prethodnih meseci detektovali gde je nastao problem i šta treba da se uradi na sistemu. Za osposobljavanje sistema kako bi sela dobila vodu potrebno je devet miliona dinara a da se kompletno sve renovira neophodno je 25 miliona dinara. O svemu smo izvestili opštinu Crveni krst i čekamo da se stvore uslovi da počnemo da radimo. Da sa opštinom preciziramo šta će se raditi i da opština sa meštanima postigne dogovor da nam meštani omoguće pristup postrojenjima i nesmetan rad - kaže Ignjatović.

Prema njegovim rečima, od momenta uvođenja „Naisusa“ u posao potrebno je mesec i po dana da bi se završili najnužniji radovi na sanaciji vodovoda.

Vodovod za četiri sela sa izvora Vrelo gradi se od 2.000 godine i kako kažu meštani do sada je u njega uloženo preko 100 miliona dinara iako je prvobitno bilo planirano samo 37 miliona.

Vodovod je građen sredstvima meštana i opština Aleksinac i Niš.

 

 


#   Aleksinac   saobraćaj   voda   Gornja Trnava   vodovod   Vrelo   Gornja Toponica   Paligrace   Vele Polje   Naissus JKP   bez vode   Zoran Ignjatović   Opština Aleksinac
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima