Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Блокирали пут јер четири месеца немају воду

rssBookmark and Share

Алексинац 10.08.2015. Танјуг, Блиц, Јужна Србија Инфо

Више од 200 мештана Врела, Палиграца, Веле Поља и Горње Трнаве блокирало је данас од 8.30 до 12 сати регионални пут Ниш-Алексинац у Горњој Топоници, у знак протеста што већ четири месеца на врућинама немају пијаћу воду.

Блокирали пут јер четири месеца немају воду

Протестовали су мештани Врела, Велепоља, Палиграца и Трнаве, а саобраћај је био обустављен током пре поднева до 12 сати.

- Села Палиграце, Веле Поље и Горња Трнава, који се налазе на територији нишке општине Црвени крст, немају воду већ месец дана док је Врело, које је у општини Алексинац, без воде три месеца. Сналазимо се ко како стигне. Пуним балоне у Нишу, а о купању могу само да сањам. Сељаци који чувају краве и овце су на правим мукама јер треба напојити стоку, а већина бунара или не ради или их нико употребљива. Мислимо да је стварно недопустиво да толико дуго будемо без воде на 40 степени и тражимо од града Ниша да нам проблем реши - каже председник савета Грађана у Горњој Трнави Драгослав Милојевић.

Он каже да се четири села снабдевају из локалног сеоског водовода, који је у очајном стању.

- Наша три села користе слободан пад воде али су дотрајале пумпе којима Врело добија воду, па је у том селу заврнут вентил. Ми се солидаришемо са комшијама и тражимо да се проблем што пре реши. Вода је основно људско право и тражимо да је имамо као и остали грађани - каже Милојевић.

Мештани тврде да имају извор и резервоар великог капацитета, али је проблем што су у водоводну стаицу уграђене неадекватне пумпе које се "често кваре а ретко поправљају".

Последњи пут квар се појавио пре четри месеца и до данас није отклоњен.

Нови протест у среду у Нишу
Представници нишких села најавили су за среду у 10 сати протест испред Градске куће у Улици 7.јула у којој је седиште градоначелника Ниша. Они су покушали јуче да разговарају са неким од функционера, али кажу да није имао ко да их прими.

"Ми немамо стабилну воду већ 15 година. Имамо воду зими а када дође лето ми смо без воде. У селу имамо чесме које су бактериолошки неисправне и требало би да их користимо само за умивање. ООво је сеоска средина, људи имају краве и друге животиње, и без воде је тешко" рекао је за Танјуг Војкан Јовановић из Врела.

Делегација села данас је покушала да дође до некгог из управе Града Ниша али како је рекао председник МЗ Врело "није било никога да их прими, зато је састанак са градоначелником заказан за среду".

У ЈКП „Наисус“ напомињу да је потребно минимум месец и по дана да би села добила воду. Портпарол „Наисуса“ Зоран Игњатовић објашњава да села нису прикључена на нишку водоводну мрежу већ да је ово комунално предузеће ангажовала општина Црвени крст како би се санирао сеоски водовод.

- Тај сесоски водовод је у катарстрофалном стању. Ми смо претходних месеци детектовали где је настао проблем и шта треба да се уради на систему. За оспособљавање система како би села добила воду потребно је девет милиона динара а да се комплетно све реновира неопходно је 25 милиона динара. О свему смо известили општину Црвени крст и чекамо да се створе услови да почнемо да радимо. Да са општином прецизирамо шта ће се радити и да општина са мештанима постигне договор да нам мештани омогуће приступ постројењима и несметан рад - каже Игњатовић.

Према његовим речима, од момента увођења „Наисуса“ у посао потребно је месец и по дана да би се завршили најнужнији радови на санацији водовода.

Водовод за четири села са извора Врело гради се од 2.000 године и како кажу мештани до сада је у њега уложено преко 100 милиона динара иако је првобитно било планирано само 37 милиона.

Водовод је грађен средствима мештана и општина Алексинац и Ниш.

 

 


#   Алексинац   саобраћај   вода   Горња Трнава   водовод   Врело   Горња Топоница   Палиграце   Веле Поље   Наиссус ЈКП   без воде   Зоран Игњатовић   Општина Алексинац
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима