Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Војнa болницa Ниш добила нови мултислајсни скенер

rssBookmark and Share

Ниш 28.09.2022. Јужна Србија Инфо

Министар одбране Небојша Стефановић обишао је данас Војну болницу Ниш за чије потребе је набављен нови мултислајсни скенер. Он се захвалио војним лекарима и медицинским техничарима даноноћној борби за здравље пацијената и изразио задовољство због опремања нишке војне болнице најсавременијом опремом, истичући значај улагања у капацитете и повећања плата, које ће припадници система одбране добити од следеће године, захваљујући разумевању председника Вучића.

Војнa болницa Ниш добила нови мултислајсни скенер

- Драго ми је, пре свега, да војно здравство размишља о томе да када купује нову опрему то буде нешто најсавременије у свету. Ниш данас добија, јесте да је то формално војна болница, али фактички је ово за читав југ Србије један нови 128-слајсни скенер, који ће омогућити пацијентима да у најкраћем могућем року, са што мањим зрачењем, добију врло јасне дијагностичке резултате. Надам се да ће ти резултати бити такви да ћемо имати што мање потребе за лечењем, а да људи овде буду задовољни јер имају врхунско здравство – рекао је министар Стефановић.

Он је, такође, указао да то врхунско здравство, наравно, чине људи и захвалио се запосленима у нишкој Војној болници на огромном раду у протеклом периоду.

- Не само ковид, са којим су се заиста ухватили у коштац, већ су то и сва друга обољења. Ти људи су буквално даноноћно били на задатку. И ми се трудимо да потпомогнемо колико можемо финансијски њихов рад, да раде са инструментима, опремом и уређајима који су најквалитетнији и најбољи. И тражимо начин да превазиђемо различите изазове, тражимо административни начин како да омогућимо да и цивилни осигураници, јер је ово пре свега за војне осигуранике, али како да и цивилни осигураници могу да се лече у свим војним установама – рекао је министар Стефановић.

Он је подсетио да је наша Војномедицинска академија од почетка ковида малтене је 24 сата доступна свим грађанима Србије. 

- И не могу да кажем да ми немамо изазове, ми сада то радимо из својих средстава и тражимо начин да превазиђемо проблем како да финансирате лечење цивилних осигураника кад ми покривамо само фонд који покрива војне осигуранике. Али неће грађани бринути о томе, то је наш задатак. Верујем да сарадњом војног и цивилног здравства, које је такође изузетно и мислим да никад није било боље, и сталном координацијом и разговорима побољшава и ниво квалитета услуга које пружамо људима, али побољшава се и разумевање шта је то што у будућности треба да учинимо – рекао је министар Стефановић.

Он је указао и на значај улагања у капацитете укупног здравства у целој Србији.

- Морамо да се јединствено боримо да очувамо здравље нашег народа и једна од важних ствари јесте да се данас не инвестира само у Београд, како је то некада било. Дакле, Београд када добије скенер, добије га и Ниш. Такође, за нас је важно и желим да кажем још једном хвала председнику Вучићу на разумевању, зато што ћемо већ од јануара бити у прилици да повећамо и плате наших припадника значајно и мени је драго да се поред оног што улажемо у војно здравство као систем види да хоћемо да улажемо и у људе, хоћемо да побољшамо и њихов социјални статус и знамо колико је значајно да сви ти људи остану у нашој земљи, да остану у систему државног здравства и да пружају помоћ људима где год је то потребно – рекао је министар Стефановић.

Нови скенер којим је опремљена нишка војна болница је 128 - слајсни уређај најновије генерације са изузетним дијагностичким могућностима и намењен је широком спектру дијагностичких процедура. Такође, простор у којем је инсталиран скенер комплетно је реновиран.

Данашњем обиласку присуствовали су градоначелница Ниша Драгана Сотировски, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, начелник Војне болнице Ниш пуковник др Вељко Милић, пуковник др Ненад Ратковић из Управе за војно здравство, начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић, као и председник Општине Медијана Небојша Коцић, председник Општине Нишка Бања Душан Живковић и председница Општине Пантелеј Наташа Станковић.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Небојша Стефановић   Војна болница Ниш   скенер   Милосав Симовић   Небојша Коцић
#GradonacelnicaN @nesastefanovic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима