Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић: Молим старије грађане да не излазе из кућа, они су најугроженији, не искључујем могућност ванредног стања

rssBookmark and Share

14.03.2020. РТС, Танјуг, Јужна Србија ИнфоБез панике

Људи не морају да брину за основне животне намирнице, јер имамо залихе за годину дана и то да ништа не ради, изјавио је председник Александар Вучић. Замолио је старије грађане да не излазе из кућа, јер су они најугроженији.

Вучић: Молим старије грађане да не излазе из кућа, они су најугроженији, не искључујем могућност ванредног стања

Председник Србије је рекао да је за последња 24 сата учињено много на обезбеђивању пре свега довољно намирница за период који је пред нама.

Вучић: Набавио сам још 50 респиратора
Председник Александар Вучић навео је да је јутрос набавио још 50 респиратора, као и да је од данас "набавка респиратора државна тајна".

"Шта вас брига како сам набавио. И још ћу. Сналазим се. Па ме гоните једног дана што сам народу набављао респираторе и трудио се да помогнем земљи да сачувамо здравље људи", рекао је Вучић.

"Очекује нас много теже време, јер је такво искуство земаља у које је вирус стигао раније, у данима пред нама очекујемо велики раст броја оболелих. Наш циљ је да то смањимо колико год можемо", рекао је Вучић после састанка Кризног штаба за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести Ковид-19 по привреду.

Председник је рекао да имамо довољно пшенице и брашна и без жетве. Исто је и са уљем и шећером.

"Спречићемо извоз основним животним намирницама у наредних месец дана, а одлуком Владе биће забрањен и извоз дезинфекционих средстава", каже Вучић.

Ми можемо да кажемо људима да ће бити тешко, али да не брину да ће бити довољно хране и других потрепштина, истакао је председник.

Вучић пензионерима: Молим вас, останите у кући 

Вучић је замолио старије грађане да не излазе на улице и у продавнице, јер су они најугроженији.

"Сва љубав и пажња је усмерена ка старијим и молим их да не излазе на улицу, да не иду у продавнице да им потрепштине донесу млађи, да се не љубе и не грле", апеловао је Вучић.

"Пензионери, као бога вас молим, останите у кући, наћи ћемо начина да вам доставимо храну и све што вам је потребно. Нико неће да умре од глади", додао је председник. 

Председник је рекао да Србију очекује теже време када је реч о ситуацији са коронавирусом него што је било до данас, јер се тек може очекивати повећање броја заражених, али и истакао да је у последњих 24 сата држава направила велики посао у циљу обезбеђивања пуне котроле и надзора над обезбеђивањем основних животних намирница.

"Тестова има довољно, неће бити тестирања код приватника"

Председник Вучић изјавио је да има довољно тестова за коронавирус и да са тим нема и неће бити проблема и додао да приватне клинике неће бити укључене у тај процес.

"Државне болнице ће да врше тестирања, јер смо сити панике и лудости сваког дана", прокоментарисао је Вучић и додао да не жели сада да говори о проблемима ко је шта и како око тестова радио и како се један пацијент осам дана ''изгубио'', па тек онда дошао до државне болнице.

"Не мислимо на било који начин да укључујемо приватне клинике у то докле год будемо могли", додао је Вучић.

"Очекује нас тешко време. Много теже него што је било до данас. То могу да говорим из искуства свих земаља које су погођене епидемијом коронавируса", рекао је Вучић

Истакао да после 10 или 12 дана креће експоненцијални раст броја оболелих, а пре свега старих.

Председник је изнео податке да је у Италији смртност од 0 до 29 година нула заражених особа, од 30 до 50 година 0,6 одсто, а да драматично расте код инфицираних старијих од 60, 70 и 80 година. Према његовим речима, код заражених који су старији од 70 година смртност је 16,65 одсто, а у категорији инфицираних старијих од 80 година проценат умрлих је 19 одсто. 

"Држава спремна да помогне исплату дела плата"

Као једну од социјалних мера, Вучић је навео да ће држава помоћи фирмама којима посао буде обустављен због коронавируса.

"Колико год будемо могли да помогнемо ми ћемо помоћи", рекао је Вучић и додао да је држава спремна да помогне исплату дела плата.

Указао је да се сремамо за теже време, јер оно предстоји.

"Биће много тешко, али морамо да се понашамо одговрније него што смо се икада понашали", додао је Вучић.

Позивао је људе да будемо уједињен. "Ово за нас представља највећи могући изазов и за нашу екомонију и за све, али пре свега за животе људи", рекао је Вучић.

Навео је да очекује велику помоћ од Кине, као и да ће наредних дана разговарати са мађарским премијером Виктором Орбаном како би усагласили све акције око коронавируса.

"Тражићемо мораторијум на наплату кредита на 90 дана"

Вучић је изјавио је да ће држава тражити од комерцијалних банака разумевање у наплати кредита и затражити мораторијум, односно одлагање наплате кредита на 90 дана.

Вучић дијаспори: Не долазите, јер би то био наш крај

Председник Вучић позвао је српску дијаспору да не долази у Србију за време ускршњих празника, када се иначе очекуке "пик" коронавируса.

"Оно што ће за нас бити највећи изазов су католички Ускрс и православни Васкрс. Молим наше људе у дијаспори да разумеју да не долазе у нашу земљу", рекао је Вучић на конференцији за штампу.

Навео је да, ако се рачунају људи са севера Италије, Аустрије, Немачке, Швајцарске за поменуте празнике дође око 70.000 људи, што је, како је додао, већ умањена цифра, те додао да треба рачунати да је међу њима 3.000 до 4.000 инфицираних.

"То би био за нас крај. На различите начине ћемо то спречавати, ако треба и потпуном блокадом границе", најавио је Вучић.

Навео је да ће држава давати кредите из Фонда за развој са каматном стопом од један посто, а навео је да ће бити и других мера које се тичу банака.

Држава, каже, има 13,5 милијарди евра девизних резерви, пет милијарди више него што смо имали пре неколико година. "Дакле, никада снажнији нисмо били", истакао је Вучић.

Указује да је, на пример, Хрватска народна банка недавно са 397 милиона евра бранила куну, али да је упркос томе куна пала за 1,1 одсто.

"Ми смо спремни да штитимо курс, да штитимо пуну стабилност у немогућим условима. Имамо 30,5 тона злата. Оно што је важно, девет тона злата држимо у Берну у Швајцаркој да бисмо у сваком тренутку то могли да наплатимо, да бисмо у сваком тренутку могли да имамо ефективни новац", рекао је Вучић.

Поручио је грађанима да не треба да буду уплашени и да су наша монетарна и наша фискална стабилност неупитни.

"Ако сам због нечега у свој овој несрећи срећан, то је што смо направили систем у претходних пет година који је десетроструко јачи и десетоструко бољи него што је некада био", рекао је Вучић.

Навео је да ће гувернерка Народне банке Србије Јоргованака Табаковић у наредним данима изаћи у јавност са новим решењима.

"Али ћемо тражити од комерцијаних банака разумевање за мораторијум на наплату кредита на 90 дана, дакле три месеца, колико криза од короне траје, али биће ту и других мера везано за банке", рекао је Вучић.

Србија је финансијски једна од најздравијих земаља и у овој ситуацији нема проблем са новцем, изјавио је Вучић и истакао да је држава већ сада спремна да издвоји 50 милиона евра помоћи за кредите за ликвидност преко Фонда за развој.

"Не искључујем могућност ванредног стања"

Председник Александар Вучић истакао је да не искључује могућност увођења ванредног стана, али да за то сада нема потребе.

У уторак разговори са свима који су заинтересовани за изборе

Председник је навео да је за уторак заказао разговор са свима који су заинтересовани за парламентарне изборе

"Да отворено разговарамо и видимо шта ћемо и како по питању политичке демократије", рекао је Вучић на прес конференцији.

Вучић је истакао да је сада много важније како да се сачувају животи људи, како да се боримо за њих.

"Ванредно стање се уводи уколико министар одбране пошаље врховном командату, председнику државе писмо да је угрожена безбедност државе, затим га шаљемо у Скупштину, али, пошто је забрањено окупљање више од 100 људи, могуће је да председник Србије, председник Скупштине и Владе, заједничким, троструким потписом уведу ванредно стање. Онда знате шта то значи. Ако се уведе ванредно стање нема више кафића, барова, бисокопа, позоришта, већ војска на улице, зна се шта на граници и тако даље", објаснио је Вучић на конференцији упитан да ли ће бити увођења ванредног стања и да ли се о томе тренутно размишља.

Ванредно стање, према његовим речима, подразумева најтеже могуће мере.

"Ванредно стање захтева потпуну изолацију. Када сте питали људе зашто нису уводили мораторијум за одлазак у школу, то је зато што су били паметни и одговорни људи који о томе одлучују. Наглупље је када деца и стари посебно, почињу да излазе у пику кризе, јер им буде доста свега. Па после 21 дана изолације крену да излазе, зато треба да ту меру држите до последњег, односно до првог неопходног тренутка. Најлакше је то урадити и скинули сте бригу са себе. Не мислите да је неко глуп и луд да се родитељи љуте. Нису деца угрожена, угрожени су наши родитељи", подвукао је Вучић.

Рекао је да то показују недвосмислено подаци из Шпаније, Француске, Немачке, и Италије пре свеге.

Рекао је да на нашу срећу они људи који су оболели до сада су били снажне конституције, млађи, а проблем је био само са 66 година старим човеком, који је бубрежни болесник, дијабетичар и који је једини на респиратору.

Вучић је подсетио да су у страху велике очи и образ се у страху често каља, као и да је на њему и држави највећа одговорност шта ће да се ради.

"Немамо страх, радимо, боримо се и урадићемо све што треба. Та три дана која смо 'купили' са децом у школи су важна за нас. Сваки дан који 'купимо' да епидемијска крива не иде на горе је од пресудног значаја да здравствене институције могу да издрже", рекао је предеседник.

Најавио је да ће данас позвати пензионисане лекаре да помогну и подсетио на отворени конкурс за пријем лекара и медицинских сестара.

"Биће кажњени сви који нису поштовали одлуке државе"

Вучић је рекао да ће бити кажњени сви који нису поштовали одлуке државе у актуелној ситуацији са коронавирусом, јер је држава та која доноси одлуке, које се морају поштовати.

Вучић је, говорећи о распуштању ученика у појединим школама без дозволе Министартва просвете, рекао да је држава та која у посебно тешким условима доноси одлуке, а не на основу онога шта неко напише на друштвеним мрежама или шта каже опозиција.

"Што се тиче одлука које су донете или нису донете... Ја размишљам о свему, сваких 15 минута, сваких сат времена. Само што кад доносим одлуке доносим стратешке одлуке, а не на основу оног што ми је рекла тетка, стрина, мама или што је на интернету прочитао неки несрећник из опозиције", рекао је Вучић.

"Држава ће донети одговарајуће одлуке и када их буде донела, оне ће да се поштују, а сви они који их нису поштовали биће кажњени. Да ли у то спада или не спада министар Шарчевић и то ко ће сад да установљава то ћемо сад да видимо. Саако ко је кршио одлуке, биће кажњен. Одлуке државе има да се поштују", рекао је Вучић.

У овој земљи држава у посебно тешким условима одређује правила и зна се како ће та правила да се поштују, рекао је Вучић: "А не свако ко помисли да је држава и свако ко помисли да је много паметан зато што је много уплашен. Ја страх разумем, али постоји струка, лекари, надлежни државни органи који ће да кажу како ће свако да се понаша", додао је Вучић.

Што се тиче школа, рекао је, не зна каква је одлука донета.

"Чак и пуштање у школу и непуштање у школу је питање које се тиче старијих, који су најугроженији овде. Лепо је што смо најосетљивији на децу, али овде је питање пре свега за наше родитеље и о њима моремо да бринемо, пре свега о њима", додао је Вучић.

Коју год одлуку да држава буде доносила, донеће се на основу консензуса, рекао је Вучић.

Замолио је да се не шири паника, а као пример неистинитих вести, навео је информацију коју су медији објавили недавно да је једна особа у Иригу преминула од последица коронавируса.

Коментара: 0


#   Александар Вучић   политика   финансије   Министарство здравља   дијаспора   председник Србије   инфективне болести   Коронавирус
@avucic @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима