Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вулин: Очекујем нови талас имиграната

rssBookmark and Share

Врање 25.06.2015. Дневник, Јужна Србија Инфо

Прешево и даље на удару имиграната, због чега ће бити отворено имигрантско прихватилиште

Фото Танјуг
Фото Танјуг

Упркос појачаној полицијској контроли мешовитих српско-македонских пограничних тимова, и током јучерашњег дана је настављен прилив имиграната са Блиског истока, који илегално прелазе границу Србије и Македоније.

- Мушкарци средњих година, жене и деца, смештени су у два шатора на уласку у Прешево, али има и оних који се налазе у самом Прешеву. И даље постоји опасност од заразе, јер нема адекватних хигијенских услова за привремени боравак.

Министар рада Александар Вулин, који се састао са челницима локалне самоуправе у Прешеву, али и са представницима Црвеног крста, Комесаријата за избеглице и мобилног тима УХЦР-а, најавио је да очекује нови талас имиграната.

- Због тога смо приморани да обезбедимо, хуманитарне услове и одредили смо објекат Дуванске индустрије у Прешеву, где постоји могућност да се у најкраћем могућем року отвори простор за смештај и исхрану ових људи. Учинићемо за то максималне напоре у сарадњи са свима - рекао је Вулин новинарима у Прешеву.

Овде је и даље велики број лица који спавају у неадекватним условима, јер су два шатора препуна, а недостаје још увек и конзервирана храна и вода. Током дана требало је преко УНХЦР-а да стигну прве количине животних намирница и хигијенског материјала. То су пођеднако ишчекивали и челници локалне самоуправе у Прешеву, али и људи који стално пристижу углавном илегалним преласком државне границе.

- Црвени крст ће им обезбеђивати храну, а стручњаци Центра за социјални рад збрињаваће мајке са малом децом. Имаће преводиоце и помоћ стручњака око папирологије. Министарство унутрашњих послова већ је повећало број службеника у Прешеву, како би мигранти што пре добили дозволе за боравак у Србији - навео је Вулин, најављујући да ће од Железница Србије тражити више од досадашњих пет редовних линија које саобраћају из Прешева према Нишу и Београду, јер је то за имигранте најјефтинији превоз.

Представник Комесаријата за избеглице Владимир Цуцић демантовао је приче да "међу мигрантима има оболелих од туберкулозе и других заразних болести".

- Ови људи долазе са ранама од пешачења, изгладнели, изнемогли, али нема заразних болести - навео је Цуцић. Упркос овим најавама о отварању центра за прихват имиграната, у општини Прешево страхују да сами неће моћи да превазиђу ову, како кажу, компликовану ситуацију.

Председник Општине Прешево Рагми Мустафа каже за Данас да "не сме да се чека ни један, а камоли десет дана за решавање ове ситуације".

- Имамо спори прилив хуманитарне помоћи, а ситуација се и даље компликује доласком нових људи којима желимо да помогнемо, али немамо од чега. Верујем у брзу акцију државе - оценио је Мустафа.
Најтежи проблем је што се имигранти, како долазе, размештају на више локација на улазу и у самом Прешеву. Жене са децом налазе се и у оближњој џамији, где им је пружена помоћ. Све се догађа и у време верског празника Рамазана, када верницима исламске вероисповести од јутра до вечери није дозвољено конзумирање хране и пића, иако међу онима који стижу у Прешево има све више жена и деце.

Повереница: Спречити хуманитарну катастрофу

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић позвала је јуче све надлежне у Србији, као и међународне и домаће организације и представнике цивилног сектора, да хитно реагују и ураде све што је у њиховој моћи да тешка ситуација са мигрантима на југу земље не би ескалирала у већу хуманитарну катастрофу. Због тешке ситуације на југу земље, где границу између Србије и Македоније дневно прелази више од 1.000 миграната, повереница ће данас отпутовати у Прешево, град кроз који дневно прође на хиљаде људи, жена и деце који беже из ратом захваћених подручја.

 

Коментара: 0


#   Врање   Бујановац   Прешево   избеглице   Александар Вулин   председник општине   Рагми Мустафа   Комесеријат за избегла лица
@VulinAleksandar @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима