Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Албанци на југу Србије обележавају Дан заставе

rssBookmark and Share

Бујановац 28.11.2015. РТС, Танјуг

У општинама Бујановац, Прешево и Медвеђа, Албанци обележавају национални празник - Дан албанске заставе.

Истакнуте заставе на згради општине у Бујановцу
Истакнуте заставе на згради општине у Бујановцу

Председник општине Прешево Рагми Мустафа, затражио је од Владе Србије да дозволи слободну употребу албанске заставе за време одржавања празника. Албанци у Бујановцу Дан заставе обележили су и културно-уметничким програмом.

Дан албанске заставе обележава се у знак сећања на 28. новембар 1912. када је у Валони, на југу Албаније, усвојена Декларација о независности те државе, чиме је практично окончан период албанског народног препорода.

На згради општине у Бујановцу истакнуте су заставе Србије, Европске уније, али и Албаније, јавио је извештач Танјуга са лица места.

Само застава Албаније истакнута је на згради у којој је седиште Албанског националног савета, који је организатор данашњих манифестација у тој општини.

Заставе Албаније у разним величанама истакнуте су и на неким приватним објектима, а грађани на улицама на капама, шаловима и мајицама носе принт албанске заставе.

Иначе, истицање заставе друге државе на државним институцијама у Србији је забрањено, а за кршење прописа до сада су више пута изрицане прекршајне казне.

Закон не забрањује националним мањинама да имају своју заставу, с тим да се она мора разликовати од заставе матичне државе у неким детаљима. Албанци у Србији, међутим, годинама уназад одбијају да испоштују закон.


#   Бујановац   Медвеђа   Прешево   Албанци   председник општине   Рагми Мустафа   застава   Албанија   дан заставе
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима