Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Albanci na jugu Srbije obeležavaju Dan zastave

rssBookmark and Share

Bujanovac 28.11.2015. RTS, Tanjug

U opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, Albanci obeležavaju nacionalni praznik - Dan albanske zastave.

Istaknute zastave na zgradi opštine u Bujanovcu
Istaknute zastave na zgradi opštine u Bujanovcu

Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, zatražio je od Vlade Srbije da dozvoli slobodnu upotrebu albanske zastave za vreme održavanja praznika. Albanci u Bujanovcu Dan zastave obeležili su i kulturno-umetničkim programom.

Dan albanske zastave obeležava se u znak sećanja na 28. novembar 1912. kada je u Valoni, na jugu Albanije, usvojena Deklaracija o nezavisnosti te države, čime je praktično okončan period albanskog narodnog preporoda.

Na zgradi opštine u Bujanovcu istaknute su zastave Srbije, Evropske unije, ali i Albanije, javio je izveštač Tanjuga sa lica mesta.

Samo zastava Albanije istaknuta je na zgradi u kojoj je sedište Albanskog nacionalnog saveta, koji je organizator današnjih manifestacija u toj opštini.

Zastave Albanije u raznim veličanama istaknute su i na nekim privatnim objektima, a građani na ulicama na kapama, šalovima i majicama nose print albanske zastave.

Inače, isticanje zastave druge države na državnim institucijama u Srbiji je zabranjeno, a za kršenje propisa do sada su više puta izricane prekršajne kazne.

Zakon ne zabranjuje nacionalnim manjinama da imaju svoju zastavu, s tim da se ona mora razlikovati od zastave matične države u nekim detaljima. Albanci u Srbiji, međutim, godinama unazad odbijaju da ispoštuju zakon.

Komentara: 0


#   Bujanovac   Medveđa   Preševo   Albanci   predsednik opštine   Ragmi Mustafa   zastava   Albanija   dan zastave
@


 


[ Dodaj komentar ]