Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За бољи положај особа са инвалидитетом и уклањање баријера

rssBookmark and Share

Ниш 26.10.2016. Јужна Србија Инфо

У холу Градске куће у Нишу данас је одржана јавна расправа о предлогу Стратегије унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији до 2020.године.

За бољи положај особа са инвалидитетом и уклањање баријера

Стратегија дефинише кључне области од утицаја на положај особа са инвалидитетом у смислу обезбеђивања: приступачности, партиципације, једнакости, запошљавања, образовања и обуке, социјалне заштите, здравства и других активности које доприносе изједначавању могућности особа са инвалидитетом.

Помоћник министра за рад, запошљавање и социјалну политику Владимир Пешић поручио је да је ради побољшања свеукупног социјалног и економског положаја особа са инвалидитетом, потребно да сви друштвени актери узму пуно учешће у предлагању појединих мера и активности, предвиђених Акционим планом који прати ову стратегију.

Градоначелник Ниша Дарко БУлатовић поздравио је присутне и рекао да Град Ниш има и да ће тек имати значајну улогу у борби за равноправно учешће ОСИ у свим аспектима друштвеног живота. Ми из локалне самоуправе  имамо обавезу да утичемо на имплементирање стратешких докумената, кроз одлуке које ћемо доносити, казао је градоначелник и додао да ће се локална самоуправа, у оквиру својих могућности, трудити да буџетска средства распореди на најбољи могући начин. Поштовање људских права наш је приоритет и настојаћемо да и кроз пројектне активности развијемо различите врсте услуга које ће бити стављене у функцију ОСИ.

Раније данас, хуманитарна музичка манифестација „Уклонимо баријере“, коју организује Удружење „Драгана Родић“ одржана је у свечаном холу Универзитета у Нишу девети пут заредом. Циљ ове манифестације, која окупља познате музичаре на једном месту, је да се уклоне баријере у главама људи и да се сви друже и шире позитивну енергију упркос различитости. Акцију су ове године подржали бројни уметници-песник, Небојша Ђорђевић Шоне и музичари, Маја Оџаклијевска, Византиа и други.

Порука која се чула је да сви морамо бити свесни да је наша обавеза да у сваком тренутку једни другима помажемо и да је музика та која плени и која отлања све баријере.

У свечаном холу Универзитета у Нишу, уручене су приступнице почасним члановима удружења, међу којима је и Градоначе

Коментара: 0


#   Ниш   Дарко Булатовић   градска кућа   трибина   Особе са инвалидитетом   локална самоуправа   Драгана Родић   Драгана Родић удружење   Универзитет у Нишу   особа са инвалидитетом    
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима