Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Za bolji položaj osoba sa invaliditetom i uklanjanje barijera

rssBookmark and Share

Niš 26.10.2016. Južna Srbija Info

U holu Gradske kuće u Nišu danas je održana javna rasprava o predlogu Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji do 2020.godine.

Za bolji položaj osoba sa invaliditetom i uklanjanje barijera

Strategija definiše ključne oblasti od uticaja na položaj osoba sa invaliditetom u smislu obezbeđivanja: pristupačnosti, participacije, jednakosti, zapošljavanja, obrazovanja i obuke, socijalne zaštite, zdravstva i drugih aktivnosti koje doprinose izjednačavanju mogućnosti osoba sa invaliditetom.

Pomoćnik ministra za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Vladimir Pešić poručio je da je radi poboljšanja sveukupnog socijalnog i ekonomskog položaja osoba sa invaliditetom, potrebno da svi društveni akteri uzmu puno učešće u predlaganju pojedinih mera i aktivnosti, predviđenih Akcionim planom koji prati ovu strategiju.

Gradonačelnik Niša Darko BUlatović pozdravio je prisutne i rekao da Grad Niš ima i da će tek imati značajnu ulogu u borbi za ravnopravno učešće OSI u svim aspektima društvenog života. Mi iz lokalne samouprave  imamo obavezu da utičemo na implementiranje strateških dokumenata, kroz odluke koje ćemo donositi, kazao je gradonačelnik i dodao da će se lokalna samouprava, u okviru svojih mogućnosti, truditi da budžetska sredstva rasporedi na najbolji mogući način. Poštovanje ljudskih prava naš je prioritet i nastojaćemo da i kroz projektne aktivnosti razvijemo različite vrste usluga koje će biti stavljene u funkciju OSI.

Ranije danas, humanitarna muzička manifestacija „Uklonimo barijere“, koju organizuje Udruženje „Dragana Rodić“ održana je u svečanom holu Univerziteta u Nišu deveti put zaredom. Cilj ove manifestacije, koja okuplja poznate muzičare na jednom mestu, je da se uklone barijere u glavama ljudi i da se svi druže i šire pozitivnu energiju uprkos različitosti. Akciju su ove godine podržali brojni umetnici-pesnik, Nebojša Đorđević Šone i muzičari, Maja Odžaklijevska, Vizantia i drugi.

Poruka koja se čula je da svi moramo biti svesni da je naša obaveza da u svakom trenutku jedni drugima pomažemo i da je muzika ta koja pleni i koja otlanja sve barijere.

U svečanom holu Univerziteta u Nišu, uručene su pristupnice počasnim članovima udruženja, među kojima je i Gradonače

Komentara: 0


#   Niš   Darko Bulatović   gradska kuća   tribina   Osobe sa invaliditetom   lokalna samouprava   Dragana Rodić   Dragana Rodić udruženje   Univerzitet u Nišu   osoba sa invaliditetom    
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima