Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Инспекција појачава контролу поштовања мера - препорука о трећој дози вакцине 1. августа

Bookmark and Share

11.07.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

Епидемијска ситуација је под контролом, јер је број заражених у односу на број тестираних и даље око један посто. Ипак, многи се понашају као да короне нема, многи не поштују превентивне мере. Нови талас је близу или је можда већ ту, а ту је и делта сој, који се много брже шири.

Илустрација
Илустрација

Још смо далеко од колективног имунитета и још смо даље од довољно вакцинисаних младих људи. Горан Стаменковић, помоћник министра здравља за инспекцијске послове каже за РТС да ће од сутра бити много интензивнији надзор инспекције.

Горан Стаменковић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да су инспекцијске службе су на терену свих ових дана.

"Надзор је прилагођен свим обавезама након ублажавања мера.

Противепидемијске мере су приоритет. Број надзора је нешто другачији и број прекршајних налога је био много мањи, него што је био до маја месеца, 50 посто мање прекршајних налога је изречено. У току јуна је било 11 забрана", рекао је Стаменковић.

Према његовим речима, у току јула није било ниједне забране са терена.

"Надзори, предузете, изречене мере, можда нису права слика стања ствари на терену, с обзиром на велико опуштање. Од сутра Радна група сигурно даје посебну нову инструкцију за много, много интензивнији надзор по питању спречавања ширења ковида 19", казао је Стаменковић.

Напомиње да су екипе присутне, и додаје да многи инспектори нису користили ниједан дан годишњег одмора годину дана.  

"Апсолитно ће бити ангажовање максимално свих расположивих ресурса и капацитета. То значи препознавање ризика. Санитарна инспекција врши инспекцију базена, чесама, централних водовода, вртића, предшколских установа и колективне исхране. Већ смо изрекли неколико забрана. Од сутра препознавајући ризике усмерићемо поново циљане контроле", казао је Стаменковић.

Брнабић: Препорука о трећој дози 1. августа

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће Кризни штаб 1. августа дати препоруку грађанима о трећој дози вакцине против коронавируса.

Навела је да ће Национално тело за вакцинацију до 23. јула дати своје мишљење о трећој дози Кризном штабу, након чега ће Кризни штаб дати препоруку грађанима.

Према њеним речима, Национално тело за вакцинацију тренутно ради студије и то на основу студија произвођача, искустава других земаља, али и искуства стеченог у нашој земљи.

Када је реч о вакцинацији, премијерка каже да је у овом тренутку вакцинисано 48,6 одсто пунолетних грађана и оцењује да имунизација у нашој земљи иде тешко и полако.

Навела је да су се Лозница и Краљево прикључиле локалним самоуправама где је више од 50 одсто вакцинисаних, као и да има још девет локалних самоуправа које су близу да пређу тај праг.

"Али, треба нам више и морамо више да радимо, пре свега са омладином", рекла премијерка за Прву и, наводећи да су јуче студенти из Сарајева организовано дошли у Србију да се вакцинишу, каже да наши студенти могућност за вакцинацију не користе довољно.

"Плашим се следећег таласа", поручује Брнабићева и указује да је велика разлика између средина где је већи број вакцинисаних, јер тамо здравствени системи нису под притиском.


#   инспекција   Ана Брнабић   привремене мере   Коронавирус   ковид вакцина
@anabrnabic @


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима