Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Inspekcija pojačava kontrolu poštovanja mera - preporuka o trećoj dozi vakcine 1. avgusta

Bookmark and Share

11.07.2021. RTS, Južna Srbija Info

Epidemijska situacija je pod kontrolom, jer je broj zaraženih u odnosu na broj testiranih i dalje oko jedan posto. Ipak, mnogi se ponašaju kao da korone nema, mnogi ne poštuju preventivne mere. Novi talas je blizu ili je možda već tu, a tu je i delta soj, koji se mnogo brže širi.

Ilustracija
Ilustracija

Još smo daleko od kolektivnog imuniteta i još smo dalje od dovoljno vakcinisanih mladih ljudi. Goran Stamenković, pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove kaže za RTS da će od sutra biti mnogo intenzivniji nadzor inspekcije.

Goran Stamenković je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da su inspekcijske službe su na terenu svih ovih dana.

"Nadzor je prilagođen svim obavezama nakon ublažavanja mera.

Protivepidemijske mere su prioritet. Broj nadzora je nešto drugačiji i broj prekršajnih naloga je bio mnogo manji, nego što je bio do maja meseca, 50 posto manje prekršajnih naloga je izrečeno. U toku juna je bilo 11 zabrana", rekao je Stamenković.

Prema njegovim rečima, u toku jula nije bilo nijedne zabrane sa terena.

"Nadzori, preduzete, izrečene mere, možda nisu prava slika stanja stvari na terenu, s obzirom na veliko opuštanje. Od sutra Radna grupa sigurno daje posebnu novu instrukciju za mnogo, mnogo intenzivniji nadzor po pitanju sprečavanja širenja kovida 19", kazao je Stamenković.

Napominje da su ekipe prisutne, i dodaje da mnogi inspektori nisu koristili nijedan dan godišnjeg odmora godinu dana.  

"Apsolitno će biti angažovanje maksimalno svih raspoloživih resursa i kapaciteta. To znači prepoznavanje rizika. Sanitarna inspekcija vrši inspekciju bazena, česama, centralnih vodovoda, vrtića, predškolskih ustanova i kolektivne ishrane. Već smo izrekli nekoliko zabrana. Od sutra prepoznavajući rizike usmerićemo ponovo ciljane kontrole", kazao je Stamenković.

Brnabić: Preporuka o trećoj dozi 1. avgusta

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da će Krizni štab 1. avgusta dati preporuku građanima o trećoj dozi vakcine protiv koronavirusa.

Navela je da će Nacionalno telo za vakcinaciju do 23. jula dati svoje mišljenje o trećoj dozi Kriznom štabu, nakon čega će Krizni štab dati preporuku građanima.

Prema njenim rečima, Nacionalno telo za vakcinaciju trenutno radi studije i to na osnovu studija proizvođača, iskustava drugih zemalja, ali i iskustva stečenog u našoj zemlji.

Kada je reč o vakcinaciji, premijerka kaže da je u ovom trenutku vakcinisano 48,6 odsto punoletnih građana i ocenjuje da imunizacija u našoj zemlji ide teško i polako.

Navela je da su se Loznica i Kraljevo priključile lokalnim samoupravama gde je više od 50 odsto vakcinisanih, kao i da ima još devet lokalnih samouprava koje su blizu da pređu taj prag.

"Ali, treba nam više i moramo više da radimo, pre svega sa omladinom", rekla premijerka za Prvu i, navodeći da su juče studenti iz Sarajeva organizovano došli u Srbiju da se vakcinišu, kaže da naši studenti mogućnost za vakcinaciju ne koriste dovoljno.

"Plašim se sledećeg talasa", poručuje Brnabićeva i ukazuje da je velika razlika između sredina gde je veći broj vakcinisanih, jer tamo zdravstveni sistemi nisu pod pritiskom.


#   inspekcija   Ana Brnabić   privremene mere   Koronavirus   kovid vakcina
@anabrnabic @


 Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima