Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Због Грделице пријаве против 16 инжењера

rssBookmark and Share

Грделичка клисура 27.08.2018. Политика, Танјуг, РТС

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре поднело је пријаву Суду части Инжењерске коморе Србије против 16 инжењера са захтевом да им одузму лиценце, пише "Политика", која је имала увид у пријаву, преноси Танјуг и РТС.

Фото:Танјуг. Зоран Жестић
Фото:Танјуг. Зоран Жестић

Због пада косине на Коридору 10 у Грделици, ресорна министарка Зорана Михајловић већ је најавила да ће тражити да се свима који су ставили свој потпис на овај пројекат одузму инжењерске лиценце, наводи лист у издању од понедељка.

Пријава је поднета у петак, 24. августа, против пројектаната, као и оних инжењера који су обављали техничку контролу главног пројекта за изградњу дела ауто-пута Е-75 на деоници Грделица (Горње поље) – Царичина долина.

У пријави се наводи да је у последња два месеца "мобилност терена била значајна и кулминирала је тог јутра, када је дошло до урушавања дела конструкције, да би после двадесетак сати дошло до новог обрушавања".

Основ за подношење пријаве против 16 инжењера је то што су потписали пројекат конструкције која се урушила, што је могло да угрози животе и безбедност људи и за последицу је имало велику материјалну штету.

Наводи се да је захтев Министарства грађевине да се одговорнима одузму лиценце, јер су без дозволе 11 пута мењали трасу ауто-пута.

Првобитно решење из априла 2010. године није било могуће извести на терену, па је извођач радова предложио измену.

Ново решење претрпело је 11 измена, а утврђено је да никада, у складу са законом, није спроведен поступак за измену главног пројекта, нити прибављена нова грађевинска дозвола.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у пријави констатује да се законске процедуре приликом накнадних 11 ревизија нису поштовале, а сумња се да су све допуне главног пројекта последица директног договора између инвеститора и извођача.

Коментара: 0


#   Зорана Михајловић   Грделичка клисура   Грделица   коридор 10   кривична пријава   грађевинска дозвола   инжењери   потпорни зид   Министарство грађевинарства   Царичина Долина
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима