Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вучић на месту обрушавања зида у Грделичкој клисури: Безбедност саобраћаја кроз отворени тунел

rssBookmark and Share

Владичин Хан 07.02.2019. Танјуг, РТС, Јужна Србија Инфо

Председник Србије Александар Вучић започео је кампању "Будућност Србије" посетом Пчињском округу, обиласком радова на изградњи Коридора 10 у Грделичкој клисури.

Фото: РТС
Фото: РТС

Вучић ће обићи целу трасу ауто-пута кроз клисуру и мост Врла код Владичиног Хана.

Председник је на Коридору 10 прво обишао такозвану косину број 2 у близини Грделице где се у августу прошле године обрушио део потпорног зида.

На косини број 2 се тренутно изводе радови на изградњи галерије која ће бити нека врста отвореног тунела с обзиром да ће имати 150 шипова од којих је сваки дугачак између 20 и 25 метара.

На те шипове биће постављено око 300 носача како би био добро обезбеђен тај део ауто-пута од евентуалне дестабилизације тла.

На јужном краку Коридора 10 остало је да се заврши деоница ауто-пута кроз Грделичку клисуру дуга 26,3 км, од чега је 25 км под асфалтом.

На појединим косинама над аутопутем завршени су радови на стабилизацији тла, док су на осталим радови у току - косинама 2, 3, 4, 5 и 6.

Када је реч о тунелу Манајле, у левој тунелској цеви завршени су сви грађевински радови, а у десној тунелској цеви у току су асфалтерски радови. 

Такође, у тунелима Предејане и Манајле, у току су радови на електро-машинском опремању тунела.

Изграђен је најдужи мост на јужном краку Коридора 10 у Србији - Врла дужине 644,4 метара, као и моста Дземен До дуг 521 метара.

Мост Врла се налази на деоници тунел Манајле - Владичин Хан. Главни извођач радова је шпански конзорцијум "Азви-Рубау", а пројекат је финансиран кредитом Светске банке.

Мост се протеже преко реке Врле и државног пута Владичин Хан - Сурдулица.

Мост је на 14 распона дужине по 45 метара, које савладава укупно 140 носача висине 2,20 метара, дужине 44 метра и тежине од 87 тона сваког, што даје укупну дуžину свих носача - греда од 6.160 метара и тежину од 12.180 тона.

Горња конструкција моста је ослоњена на 30 стубова, са највећом висином од преко 62 метра, који су фундирани системом шипова - дубоког фундирања.

Управо се мост Врла налази на профилној фотографији на Инстаграм налогу "Будућност Србије", што показује колико је тај мост и сам Коридор важан као део међународне путне инфраструктуре, у архитектонском смислу, али и у агенди председника Србије.

Сматра се да је тај мост симбол модернизације и брзог развоја Србије. Иначе, деоница аутопута кроз Грделичку клисуру се састоји се од две мање деонице: Грделица - Царичина Долина око 12 км и Царичина Долина - Владичин Хан од 14,3 километара.

У Грделичкој клисури су, поред два велика тунела, изграђене и четири велике петље, као и 33 моста укупне дужине 5,7 километара.

Радови се финансирају из зајма Европске инвестиционе банке, а укупна уговорена вредност радова је 234,18 милиона евра.


#   Владичин Хан   Александар Вучић   Предејане   Грделичка клисура   Грделица   коридор 10   потпорни зид   Царичина Долина   кампања Будућност Србије
@avucic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима