Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Жене са села у ризику од вишеструке дискриминациjе

Bookmark and Share

06.12.2015. Танјуг

Жене коjе живе на селу и баве се пољопривредом у ризику су од вишеструке дискрминациjе, и зато су потребне мере, као и подршка читавог друштва да би се њихов положаj побољшао, изjавила jе данас директорка Kанцелариjе за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Жене са села у ризику од вишеструке дискриминациjе

Oна jе на TВ Пинк казала да на то што су у наjвећем ризику од дискриминациjе утиче више фактора, а пре свега, чињеница да живе у неразвиjеним подручjима, да имаjу мало права на одлучивање унутар породице и доношење одлука, као и слаб приступ имовини.

"Зато говоримо да су жене на селу у такозваном ризику од вишеструке дискрминациjе и зато су потребне мере како би се њихов положаj побољшао", рекла jе Пауновић.

Oна jе навела да jе статистика кад су у питању жене на селу "неумољива", и да их jе свега 17 одсто коjе имаjу право да управљаjу, или су власнице пољопривредних газдинистава.

"Oсим тога, jако мало су у могућности да управљаjу имовином, и 88 одсто кућа у селу су у власништву мушкараца, а примера ради, 60 одсто жена на селу нема уопште уплаћено пензиjско осигурање. Проблем представља и оно што на селу чини патриjархалан модел понашања jер жене мисле да то бас стако и треба", казала jе она истичући да њихов радни дан траjе око око 15 сати.

Радни дан жене на селу не подразумева само бављење пословима коjи се сматраjу зенским, већ оне раде и све што и мушкарци, односно баве се тешким физичким пословима, а често брину и о стариjим члановима породице.

"Важно jе радити на охрабривању и оснаживању жена и веруjем да сви заjедно, а пре свега, уз подршку локалних самоуправа можемо да учинимо да се ризик од дискриминакциjе смањи и побољша статистика у корист жена", рекла jе.

Пауновић jе такође указала да жене често трпе, како физичко, тако и психолошко насиље и да се тешко одлучуjу да га приjаве.

Коментара: 0


#   село   жене   дискриминација   Сузана Пауновић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима