Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Фудбал као лек: Рад др Милановића са нишког ДИФ-а, у престижном светском часопису из области спортских наука

rssBookmark and Share

Ниш 12.07.2020. З.С. Јућна Србија Инфо

У току пријемног испита и великог одзива младих, у низу лепих вести које стижу са Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу, ових је дана стигла још једна. Доцент др Зоран Милановић објавио је рад у најпрестижнијем часопису из области спортских наука.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

 Рад је објављен у часопису "British Journal Of Sports Medicine" (BJSM= и спада у 10 најцитиранијих радова објављених у 2019. години у свету.

Назив рада објвљеног у часопису је, "Broad- Spectrum Physical Fitness Benefitis Of Recreational Football: A systematic Review And Meta – Analysis”.                        

Једини сте "Факултет спорта" у Србији који је објавио рад у овом престижном светском часопису посвећеном спортској науци?    

Реч је о раду, који се налази међу десет најцитиранијих радова у 2019. години. Ако томе додамо и податак да је часопис први на листи науке о спорту и да има импакт фактор преко 12 по најновијој категоризацији, сматрамо то великим успехом и тоне само за Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу, него за науку у Србији. Реткост је да неко са ових простора уопште објави рад у тако престижном часопису, према информацијама које имам до сада нико из Србије није објавио рад у том часопису, а онда када добијете информацију да сте је ваш рад међу најцитиранијим у тако утицајном часопису, онда све то добија на тежини.

Заиста смо поносни на овај, слободно могу да кажем, велики успех за нас. То је мали корак за овај часопис, али је велики за нас. Све то нам даје подстрек да наставимо даље са нашим радом и са добрим идејама, а онда обавимо још интересантније, а посебно за науку и праксу значајне радове.

Рад је имао велики одјек у свету. Чиме сте се, заправо, бавили у њему и шта је то, што је привукло пажњу светских истраживача?

У питању је систематско прегледно истраживање. То је по стандардизацији једно од највиших категорија научних истраживања јер представља систематски преглед досадашњих публикација. Конкретно, тема је везана за рекреативни фудбал. Ми смо одавно кренули са истраживањем рекреативног фудбала и можда смо поред Данске први закорачили у ово истраживако поље које је  последњих двадесет година доживело експанзију. У овом раду смо објединили сва истраживања везана за рекреативни фудбала и како он утиче на здравствене аспекте. Резултети које смо добили даљи су подстрек за наставак али и нова истраживања.

Добили сти занимљиве резултате. На шта они указују?

Рекретивни фудбал може да се примењује без обзира на узраст, пол, године старости. Може да буде адекватна физичка активност за све особе које, упркос томе што болују од неке болести кардиоваскуларног система, или имају  хипертензију, могу да га упражњавају и да се рекреативни фудбал у овом случају примени као лек. Због тога смо и објавили недавно књигу коју су потписали истакнути светски аутори “Фудбал као лек”.

Трудимо се да креирамо концепт, који би био део ширег концепта да је вежбање, заправо лек.

Рад обједињује све досадашње објављене радове у свету, а генерални закључак на основу досадашњих истраживања је да је рекреативни фудбал обећавајући вид физичке активности. У савремним условима живота недостатак времена и мотива представљају главне факторе због којих људи одустају од спорта и физички су неактвни. Ако томе додамо и економски аспект  јер су фитнес центри постали привилегија богатих, могућности за рекреативно бављење спортом се смањује. Дошли смо на идеју да рекреативни фудбал може бити активност која мотивише људе. Фудбал је јако покпуларан у свету али велики број људи само пасивно учествује у тој причи седећи поред малих екрана, док се мали број одлучује да буде физички активан. Због тога смо понудили рекреативни фудбал јер он може да надомести недостатак физичке активности, али и да мотивише људе.

Шта је проблем савременог приступа тренингу и вежбању?

Највећи проблем је то што људи после неког времена остају без мотива и одустају од тренинга. Да ли је разлог то што немају повратну информацију када се ради о њиховом физичком изгледу или не виде свој напредак или је у питању неки други разлог са сигурношћу не можемо да тврдимо. Рекреативни фудбал може да надомести ове баријере и да пружи додатни вид физичке активности. Поред тога ризик од смртности се смањује уколико се упражњава тренинг снаге  или аеробни тренинг, показала је недавно објављена студија. Најбољи ефекат се остварује уколико се примењује и један и други облик тренинга. Проблем код рекреативаца је у томе што већина или упражњава тренинг снаге или само аеробно вежбање. Рекреативни фудбал обједињује и једно и друго и због тога смо мишљења да је овај вид вежбања ефикасан у редуковању различитих кардиоваскуларних и респираторних оболења.

Овде нећете стати. Управо сте завршили ново истраживање за које се надате да ће се наћи у истом часопису. Са друге стране урађено је у правом тренутку?

Истом часопису смо сада послали истраживачки рад који смо завршили пре пар дана. Истраживање је везано са тренутном ситуацијом и пандемијом изазваном корона вирусом. Истраживали смо колико је опасно упражњавати рекреативни фудбал у време пандемије. У истраживању се бавимо и проблемом у каквој су опасности играчи на терену уколико је један од њих заражен. Тај директни  контакт је око два минута са сваким играчем. То представља ризик да се овај вид активности упражњава у време пандемије. Морамо бити објективни и морамо отворено да кажемо да постоји ризик да се у време пандемије рекреативци баве фудбалом. Поред тога постоји ризик преношења вируса и због знојења играча. Ово истраживање може да се пренесе и на “терен” професионалног фудбала.Знам да је интерес свих великих такмичења да се она наставе, али је здравље играча је на првом месту.

Да ли је истраживање показало још неке занимљиве разултете?

Оно што посебно радује је да видимо и то да људи који су били физички активни пре короне, ако се заразе, лакше поднесу болест. Ја се надам да ће ова линија истраживања коју смо покренули бити финанисрана преко пројекта да би смо могли да истражимо ово поље још дубље. Ти резултати могу да допуне ову књигу која је сада објављена и у којој је једно поглавље са нашег факултета.

Колико је тимски рад на факултету важан током истраживања?

Без тимског рада нема ни великог успеха. Спорт је интердисциплинарна наука и захтева и такав приступ. Ми се трудимо да направимо на факултету тим истраживача, који ће ефикасно да  испроводи истраживања од идеје до њихове реализације, а то је веома дуг пут.. У свему томе велику подршку добијамо од менаџмента и управе факултета, а најважније је слобода коју имамо приликом израде истраживања. Факултет је дозволио и да ученици, када за то дође време, надмаше своје учитеље. По мени то је један од кључних разлога због чега се факултет налази високо на Шангајској листи.

Овде нема сујете, ученици добијају подршку и могућност да превазиђу своје учитеље упркос томе што радимо у веома скромним условима у поређењу са неким великим свестким универзитетима. Показали смо да је за успех најважнија идеја.

Добре идеје нема ако нисте посвећени и ако из дана у дан не пратите шта се дешава у свету .

 


#   Ниш   књига   фудбал   Факултет спорта и физичког васпитања   Зоран Милановић   научни рад
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима