Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Велики нишки спортиста и педагог проф. Александар Керковић данас слави 100-ти рођендан

rssBookmark and Share

Ниш 02.05.2022. З.С. Јужна Србија Инфо

Кошаркаш, фудбалер, педагог, аутор више књига проф. др Александар Керковић данас слави 100-ти рођендан. Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу обележиће 9. маја јубилеј свог дугогодишњег сарадника, великог педагога и спортисте.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија
 • Александар Керковић, рођен је 2.05.1922 у Краљеву (Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца). Образовање: Уписан је у Прву генерација студената Државног Института Фискултуре (ДИФ), шк. 1946/47. године. Дипломирао је 1949. године у Београду. Магистарски рад је одбранио 1966. године на Високој школи за физичко васпитање Универзитета у Београду. Докторску дисертацију је одбранио 1974. године на Филозофском факултету Универзитета у Нишу.

 • Запослење: Први радни однос засновао је 1952. године у Београду (Комитет Физичке културе ФНР Југославије), као референт за Спорт. Од 1953-1955. године радио је као професор физичког васпитања у Гимназији и Учитељској школи у Шапцу.

  Прво универзитетско звање стекао је на Филозофском факултету Универзитета у Нишу, где је изабран за вишег предавача (1974), затим ванредног професора (1975) и редовног професора (1977).

  пута је био управник Студијске групе за Физичку културу, у два мандата продекан Филозофског факултета, а у пензију је отишао са позиције Декана Филозофског факултета, Универзитета у Нишу (мај, 1987).

 • Педагошке активности: У оквиру Студијске групе за физичку културу (ФК), предавао је на катедри за Теорију и методику Физичког васпитања и Рекреације и на катедри Спортских игара, док је, у оквиру Катедре Индивидуалних спортова, био организатор курсева из Пливања и Скијања.

  Као први доктор наука из области Физичке културе на Универзитету у Нишу, са великим бројем предмета које је покривао, практично је учествовао у свим комисијама за одбрану дипломских радова. Као професор ВПШ, Групе за ФВ, био је ментор и председник комисије у преко 600 практичних испита, који су били уједно и завршни, дипломски радови. Када су стечени услови за организовање последипломских студија, ради образовање кадрова за VII-1 степен стручне спреме, учествовао је као предавач на Методологији истраживања, на матичном факултету, али и као предавач по позиву на Медицинском факултету Универзитета “Кирил и Методиј” у Скопљу, на Универзитету у Приштини и на Природословском факултету Универзитета у Сплиту, на предмету Социологија спорта. Ова област је од почетка била у сфери његовог најужег интересовања, тако да је био руководилац бројних магистранада, чије су теме биле интердисциплинарног карактера, не само у Нишу.

 • Пре одласка у пензију, на Филозофском факултету – на Групи за Физичко васпитање, био је председник комисије и испитивач у преко 150 дипломских радова..

  Остале активности кандидата: Активно је учествовао у формирању спортских клубова и руковођењу истих, у многим градовима Србије, било као спортиста, тренер или члан управе, о чему сведоче бројна признања, захвалнице и награде.

 •  

  Нарочито је био успешан у кошарци, као играч, члан Националног тима, 1949. године и тренер (Кошаркашки клуб „Студент“– Ниш), затим у репрезентације у фудбалу (голман), и у атлетици (Првак београдског универзитета у скоку увис, 1949. године).


#   Ниш   кошарка   фудбал   Факултет спорта и физичког васпитања   Александар Керковић проф.
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима