Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Позориште лутака у Нишу измамљује дечје осмехе и кроз "бајковите" едукативне представе спрема их за свет одраслих

rssBookmark and Share

Ниш 21.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Екипа портала "АМ ПРЕС" и "Јужне Србије Инфо" посетила је нишко Позориште лутака баш када се обележава Светски дан позоришта за младе и децу и уочи Светског дана луткарства. Чини се, боље прилике није могло да буде, потврђује и Милица Радуловић директорка те посебно важне нишке установе културе за децу и "оне мало старије".

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Разговарали смо о дугогодишњем раду позоришта, осврнули се на успехе у прошлости, реконструкцији сале, али и будућим плановима, новим премијерама. Директорка Радуловић истакла је значај овог театра у образовању и забави деце, наглашавајући његов друштвени утицај.

Значај позоришта

"Позориште лутака и његов програм кроз представе је врло битна ставка у едукативном и васпитном, па и у естетском смислу за одрастње малишана. Поруке које ми шаљемо су врло битне, а то су поруке љубави и хуманости, како се треба опходити према другима, људима, животињама генерално према живом свету и то је тај васпитни део. Такође васпитни део је битан, а то су сазнања, "ко сам ја, шта сам ја", какво је моје место у природи, друштву. Онај трећи, такође битан моменат је естетски, креативност и чари уметности. Све то је веома значајно и треба да се "утка" у дете. Позоришта овог типа су у том смислу незаменљива.

Пажња и реакација деце…

Деца са пуно пажње прате наше представе, али то зависи и од инересовања. Некада дете од само две године показује много већу заинтересованост, прати представу, упија ликове, повезује, него неко дете старије доби. Све зависи од детета..Генерално деца добро прихватају представе и реагују на местима коју су и предвеђена за то. Интеракција је врло битна, практично они "разговарају" са глумцима, одговарају на питања, тапшу, певају. То је право освежење и за нас.

Признања..

Признања су бројна. Много награда у земљи, региону и шире. Када се заврши реконструкција, приказаћемо све и број и по значају. Свака награда је потврда квалитета нашег рада и све су нам драге.

Реконструкција, повратак на сцену и нове представе

Крај радова на реконструкцији сцене се очекује сваког момента и тада ћемо приступити новим премијерама, надам се да ће то бити две представе до краја сезоне. 

Позориште није стало да ради. Сваке недеље од 11.30 часова имамо по једну мање захтевну представу, наравно, ако то дозволе временски услови. Такође ансамбл гостује по нишки школама.

Глумци. Да ли их има довољно. Како их задржати у Нишу…

У Нишу постоји око 60 дипломираних младих глумаца и ми треба реално да их ангажујемо, да их задржимо овде, говорим о свим установама која имају извођења. О томе је скоро говорио и директор Народног позоришта.

Постоје улоге које захтевају промену глумаца, пре свега због година.

Радићемо на томе да запошљавамо младе дипломиране глумце.

Летња гостовања, фестивали..

Да, добили смо потврду за два фестивала, открићемо вам све на време", кроз шалу нам је поносно рекла Милица Радуловић.

Реч уредника

Позориште лутака у Нишу, као значајан део културне сцене града, наставља да пружа квалитетне и интерактивне представе које не само да забављају, већ и едукују младе генерације. Ова установа представља ослонац у очувању и развоју уметничког израза и културне баштине, те је важан део живота локалне заједнице.

У сусрет будућности, Позориште лутака у Нишу планира даљи развој програма и активности, са циљем да настави да инспирише и обогаћује животе деце и младих, као и да доприноси културном животу града.

 

 

 

 

 

 

 

 


#   Ниш   Позориште лутака   Милица Радуловић
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима