Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Уз велико историјско наслеђе, Нишлије заслужују да живе заједно са културом

rssBookmark and Share

Ниш 15.11.2016. З.Стојнић, Јужна Србија Инфо

Уз све реалне проблеме, стање у култури нашег града се поправља, нарочио када радите са људима који су спремни да сараућују и тимски решавају проблеме, рекла је за Јужну Србију, већник задужена за културу, Јелена Митровски.

Јелена Митровски
Јелена Митровски

Када сте преузели функцију градског већника за културу, каква су била Ваша очекивања и идеје. а шта сте заправо затекли?

- Сваки почетак је изазов, и бар код мене носи позитивну трему, јер ја приступам људима и послу са добрим намерама. Када сам преузела ово место, након упознавања са радом и са сарадницима, родиле су се многе идеје. Неке од њих су већ реализоване, а неке нису, што сматрам потпуно нормално.

У граду влада мишљење да је овај сазив градског већа, некако оперативнији, да делује синхронизовано?

- Ја сам увек веровала да свака власт, како прошла, тако и садашња, има добру намеру и да ради у интересу грађана. Да, тачно је, садашње Веће, односно колеге јесу генерацијски ближе, што у пракси углавном подразумева и прожимање сличних идеја и олакшава сам процес рада и остваривање заједничких, племенитих  циљева. Непосредна сарадња са градоначелником, замеником, помоћницима и међуресорним колегама је заиста изузетна,, на завидном нивоу и то ме радује..

Ми смо сви ту свакога дана, први градоначелник. Он заиста редовно излази у сусрет сваком члану градског већа у изналажењу решења проблема. То је велика ствар када знате да сте на неки начин заштићени и да ће ваша идеја и проблем бити на прави начин уважени.

Лето иза нас обележили су многи фестивали у граду, али хајде да се задржимо на Филмским сусретима. Градоначелник Булатовић је обећао да ће следећи Фестивал бити гламурознији, како и доликије самој сврси те манифетације?

- Наравно, то је Фестивал глумачких остварења, и ту су у фокусу глумачка остварења-улоге, сами глумци који носе Фестивал. Свака манифестација треба да добије једну нову димензију и сјај, а "Сусрети" нарочито, као најстарији. Време иде напред, морамо да пратимо нове трендове, укључујемо нове људе и идеје. Свакако да ће бити помака у том смислу.

Ниш је добио стари-нови објекат "Официрски дом" који је потпуно оправдао сва улагања....

- Тачно тако, "Официрски дом" је потпуно одговорио захтевима и положио испит са максималном оценом, а то се показало баш за време Филмских сусрета, наравно са великим ангажовњем људи који су били укључени у организацију. Све је било отвореног типа и за званице и за љубитеље филма, који су могли непосредно да се друже са омиљеним глумцима.

Када креће реновирање Летње позорнице, докле се стигло са тим?

 - Да да (осмех), креће реновирање бетонског дела и столица на Летњој позорници, гардеробе, тоалета за почетак. Средства,15 милиона динара је обезбедило Министарство трговине, туризма и телекомуникација, а нешто ће уложити и град, како би се Летњој позорници повратио стари сјај.

Ниш нема адекватну зграду музеја?

- Да, то јесте проблем. Ниш има, чини се највећи број одвојених објеката у оквиру Народног музеја. Постоје одређени преговори са Војском Србије о уступању неке од зграда у њиховом власништву, али у овом тренутку не могу прецизно да кажем о ком се објекту тачно ради. Да сачекамо да се све коцкице сложе.

Како побољшати туристички преглед града, који има много тога да покаже? Статистика показује да број ноћења страних туриста расте...

- Туристичка понуда мора да се повеже, треба "натерати" туристу да остане у граду. Једноставно у понуду уврстити наше културно наслеђе, које не може да се обиђе за један дан. Било је речи и о отвореном туристичком аутобусу, којим би посетиоци нашег града "крстарили" у току летњег периода.

Ми смо потписали споразум о разумевању и намерама са француским градом Арлом, о јачњу и ревалоризацији културног и природног наслеђа. Искиристићемо њихова искуства у промоцији културног наслеђа. Тај фтанцуски град је имао период стагнације. Након улагања у промоцију својих културних вредности, они су направили, жаргонски речено прави "бум". Њихово искуство је од великог значаја за Ниш, нарочито у области где су успешно спојили културну заоставштину и вински туризам. Наш град ту има свакако велики потенцијал. Значи, спој културе и гастро-туризма је права ствар за нас.

Концертна дворана (опера, балет)?

 - У разговору са ресорним министром изражено је интресовање, а у народном периоду обећан је пројекат... Видећемо... Граду је то заиста потребно. 

Како се Јелена сналази као жена, супруга и мајка, на једном оваком месту, функцији. Како са обавезама?

- Тешко је! (осмех) Мушкарци и даље у већини владају јавним фнкцијма, а жена на истом месту после напорног дана, када дође кући има обавезу да буде само "жена" и да обави све оно што се од ње очекује. Али може, уз добру организацију..

СПС, шта то значи за Вас?

- Када неко млад као ја тада, са деветнаест година постане члан једне политичке организације и још увек је ту, то говори само за себе. Другачије је тада било. Нисмо размишљали о некаквом интересу и брзом доласку на неку од функција. Данас је све дтугачије. Млади људи врло често у жељи за брзим успехом заборављају шта је идеал.

Чини ми се да свест о културном наслеђу па и о општој култури полако мења у нашем граду?

- Јако ми је драго због тога.То је тачно. Напредак је видљив од броја посетилаца културних манифестација, пре свега млађе генерације, до промене свести у понашању на улици, ресторану кафићу..

Понављам да ми је драго због тога и сигурна сам да су наши суграђани схватили да је живети са културом много лепше и лакше, поготово у овом, за све нас тешком периоду.

Фото: Јужна Србија

Коментара: 0


#   Ниш   Градско веће   Јужна Србија регион   Дарко Булатовић   култура   официрски дом   Филмски сусрети   летња позорница   Народни музеј Ниш   Министарство трговине   културно наслеђе   Јелена Митровски
@DarkoBulatovic_ @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима