Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тончев о милионским дуговима партије: СПС далеко од банкрота

rssBookmark and Share

Београд 10.09.2016.

Наследили смо некретнине, али не и Титову партијску дисциплину
Ако нешто не променимо завршићемо горе него ДС
Није тачно да у СПС постоје завереници

Новица Тончев, фото Данас
Новица Тончев, фото Данас

- Социјалистичка партија Србије неће банкротирати, иако наши дугови у овом тренутку процењени грубо износе око 4, 5 милиона евра. То није коначна цифра, јер се још своде рачуни, а нереди у финансијама су толики да фактуре стижу из целе Србије, а да нико не зна шта све и коме странка треба да плати. Мој предлог је да се кредитно задужимо и да страначка имовина буде јемство код банака. Осим тога и чланови Председништва могли би своје станове да ставе под хипотеку и то би Дачићу била идеална прилика да нас све тестира приврженост функционера партији и њихову бригу за будућност СПС, каже у разговору за Данас Новица Тончев, члан Председништва Социјалистичке партије Србије.

* Ко је крив за толике дугове ?

- То је последица недомаћинског пословања и јавашлука. Волео би да ми као члану Председништва СПС, неко у странци детаљно покаже структуру дуга и да видимо ко је за то одговоран. Овако се дешава да за неке дугове сазнамо први пут када повериоци блокирају рачун. А када се блокира централни рачун странке у Београду, аутоматски се блокирају рачуну општинских и градских одбора по Србији. И ми који те дугове нисмо правили на теретну осетимо ударац. Све до динара нам покупе са рачуна.

* Зар ипак банкрот не куца на ваша врата?

- Ту опцију за сада искључујем. До сада се није дешавало да једна парламентарна странка оде у банкрот. СПС располаже позамашним некретнинама у катастру, а уз то смо и парламентарна партија. Сваког месеца из републичког буџета нам легне на рачун око 8, 6 милиона динара. Имамо фиксне месечне приходе из буџета АП Војводина, буџета града Београда и других локалних самоуправа, тамо где имамо одборнике.

* Ненад Боровчанин предлаже да социјалисти распадају имовину коју поседују?

- Сваког дана слушам да је распродаја имовине решење проблема и са тим се не слажем. Ми можемо једном да продамо зграде, али шта онда да продамо за четири године? Најлакше је распродати све и ставити катанац.

* Како је могуће да дугујете толико, да су вам искључени чак и телефони, имате 80 некретнина у власништву?

- Све те зграде смо наследили због тога што је СПС правни следбеник Савеза комуниста. Али нисмо успели да наследимо Титову партијску дисциплину и организацију, па сада крчмимо то што је остало.

* Ко су улизице које су окружиле Дачића?

- Мислим на две групе људи. У једној групи су неки ушушкани стручњаци који се не виде у јавности, а налазе се у Дачићевом окружењу. А у другој групи су поједини истакнути страначки функционери који би могли да хеклају и решавају укрштене речи да им није Дачића. Једни ме зову да критикују чим дам неку изјаву медијима, а други ме нападају када предложим да заложе свој стан за партију. Не воде ни један локални одбор СПС-а, немају никакву одговорност, нити на изборе излазе са својим именом. Опстају захваљујући шлихтању и у томе се такмиче међусобно, а странку гурају у пропаст.

* Поред вас и Ружића све је више оних који дижу глас против политике СПС?

- Ствара се погрешна слика да у врху СПС постоје завереници који хоће да смене Дачића. Мене многи сврставају у ту групу, али то једноставно није тачно. Ако мене питате није уопште решење у смени председника странке, него у профилисању наше политике. Сваког дана разговарам са људима на теретну и многим друговима у СПС није јасно шта је данас политика СПС. Онда им ја сликовито објасним да је политика СПС то када Дачић у Сурдулицу дође задњи дан кампање, по мрклом мраку и то сат времена пред изборну тишину, да га ујутру не би медијски уништили. И у таквим условима СПС најбољи резултат опет оствари у Сурдулици, практично без јавне подршке из централе. Е, такве ствари морамо да мењамо да нас гласачи не би казнили, иначе завршићемо горе него ДС. Требало би да се одлучимо да ли смо озбиљна политичка странка или нисмо.

* Сами сте се недавно жалили да Дачић неће да вам се јави ни на телефон?

- За мене је увек доступан, али многи локални социјалисти ми се жале да више не могу да дођу до њега.

* Хоћете ли коначно постати потпредседник странке?

Имам Дачићеву гаранцију, а остало је само још да Главни одбор верификује моје избор на потпредседничку функцију. Мени нико ништа не поклања бланко и не планирам да се шлихтам да би дошао до функције.

* Не чини ли вам се да Дачић и појединци из СПС сада више подилазе Вучићу него раније?

- Неки другови се много плаше Вучића, а неки као да су лепком залепљени за фотељу. Многи су заборавили да су на функцију дошли са квоте СПС. Као да се стиде партије која их је делегирала у Владу, Скупштину и јавна предузећа.

* Иако је СПС ушао у власт размирице у владајућој коалицији се нису баш стишале?

- Размирице су постале нормална појава зато што СПС и СНС деле скоро исто гласачко тело. Сада када смо ушли у Владу за СНС нисмо више бедници, али сигурно ћемо то опет бити зато што нам се ближе председнички избори. То је цена високе политике, зато сам ја фокусиран на Сурдулицу.

* Да ли ће СПС кандидовати Дачића за председника Србије?

- Ми немамо бољег кандидата од Дачића, а видећемо на пролеће да ли ће он то желети.

Мирјана Р. Миленковић, Данас

Коментара: 0


#   Београд   СПС   јавна предузећа   Сурдулица   Новица Тончев   дуг   Ненад Боровчанин   политика   главни одбор
@socijalisti @


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима