Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

14. Међународни студентски фестивал фоклора 19. и 20. јула

rssBookmark and Share

Ниш 18.07.2021. Јужна Србија Инфо

Љубитељи фолклора, моћи ће да уживају на 14. Међународном студентском фестивалу фолклора 19. и 20. јула на Летњој позорници у нишкој Тврђави.

Фото: СКЦ Ниш
Фото: СКЦ Ниш

Карте за концерте можете преузети у СКЦ-у или на улазу пре концерата.

Овогодишњи 14. Међународни студентски фестивал фолклора одржаће се 19. и 20. јула на Летњој позорници. Ансамбли из Србије, Северне Македоније и Русије ће се током два концертна дана представити публици, а по традицији пре концерата фолклорци ће продефиловати Обреновићевом улицом. Дефилеи су заказани за 19 сати, а оба концерта почеће у 20.30 на Летњој позорници.

Прошлогодишњи фестивал, 13. по реду, због епидемиолошке ситуације одржан je онлајн, а гледаоци су наступе пратили путем Фејсбук и Јутјуб канала. Иако фестивал ни ове године неће бити организован у пуном капацитету, у СКЦ-у кажу да им је драго што су се стекли услови да се фестивал ове године одржи уживо.

„Нажалост, година ковида и ова након ње су учиниле своје. Сада су се врата мало отворила у односу на прошлу годину и успели смо да доведемо и неке плесне ансамбле из иностранства. Надам се да ће грађани Ниша уживати“, наводи директор СКЦ-а др Предраг Јеленковић.

Публици ће се у понедељак 19. и уторак 20. јула на Летњој позорници представити седам ансамбала.

„Ове године имали смо десетак пријава, на жалост нису сви могли да дођу. Доћи ће ансамбл из Русије који је био 2019. из Краснојарска. Доћи ће ансмабл „Мирче Ацев“ који ради при Универзитету у Скопљу, и доћи ће четири ансамбла који сарађују са нама током више од 60 година рада „Ора“, наводи уметнички директор фестивала Зоран Стојановић.

Фестивал ће отворити домаћини – Академски фолклорни ансамбл „Оро“ СКЦ-а, а потом ће наступити ансамбли из Владичиног Хана, Северне Македоније, Чачка и Русије. Другог дана фестивала за све учеснике биће организован свечани пријем у Градској кући, а потом ће још једном прошетати главном улицом. Концерт отварају фолклорци из Сремске Митровице, затим ће наступити ансамбли из Северне Македоније, Новог Сада и Русије. По традицији фестивал ће затворити нишко „Оро“. Они се, како кажу, радују фестивалу, дружењу и поновним наступима.

„2020. година била је изузетно тешка за нас фолклорце. Једно време нисмо имали пробе, а када су оне кренуле играли смо са маскама и визирима. Радили смо у тим условима зато сто смо желели да будемо спремни за фестивал и концерте током лета. Радујемо се дружењу и изласку на сцену са пријатељима из Северне Македоније, Русије и гостима из Србије“, каже Владица Јаношевић, члан првог ансамбла АФА „Оро“

На фестивалу ће све епидемиолошке мере бити испоштоване. Улаз је бесплатан, али неће бити могуће ући без карата које заинтересовани грађани могу узети у просторијама СКЦ-а или на самом улазу пред почетак концерта. Због епидемиолошке ситуације број слободних места на Летњој позорници биће преполовљен.


#   Ниш   Зоран Стојановић   летња позорница   Студентски културни центар   Међународни студентски фестивал фолклора
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима