Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

"Белосветски бол" збирке песама Слободанке Митровић

rssBookmark and Share

Ниш 16.03.2023. Јужна Србија Инфо

Збирка песама ауторке Слободанке Митровић, настала у доба пандемије Корона вирусом, која својим насловом „Белосветски бол“ даје печат том времену, биће представљена у Малој сали Нишког културног центра, у четвртак 16. марта 2023. године, са почетком у 19 сати.

"Белосветски бол" збирке песама Слободанке Митровић

Слободанка Митровић рођена је 1982. године у Нишу, а поезију је почела да пише од другог разреда основне школе. Своју прву збирку објавила је са тринаест година. Дипломирала је на Филозофском факултету Универзитета у Нишу, на смеру  Српски језик и књижевност и стекла звање Мастер Филолог. Живи и ради у Нишу, предаје Српски језик у Првој нишкој гимназији Стеван Сремац. Песме из ове збирке разврстане су у шест тематских циклуса, а мотиви песама различити. Позивају нас на размишљање  да ли све може другачије, лепше, боље. Ову збирку ауторка је посветила свом недавно преминулом оцу. Светски бол или велтшмерц, термин из епохе Романтизма, који подразумева песимистички доживљај света, незадовољство уметника због одуства духовности и доброте у свету и нагомилавања зла, а које се огледа у неморалу и жељи уметника да бол целог света понесе на својим плећима, био је мотив песникињи да своју књигу назове „Белосветски бол“. Стихови ове збирке указују да се доброта налази у поезији и у уметности уопште. Слободанка Митровић пише у духу свог чудизма, може се рећи једног потпуно новог правца у књижевности, чији је творац сам песник. Издавач збирке је Српска књижевна задруга. Слободанка Митровић је члан   Удружења књижевника Србије. Објавила је збирке песама: „И срце има срце“, „На крилима лептира“, „Сајам чуда“, „Пут у чудо“, „Најсамији самији сам“, као и збирке песама за децу: „Волим, па шта“, „Осмеси срца“, „Душа васиона“, „Ујакова књига“.

На промоцији књиге, осим аутора, говориће и Горан Максимовић, универзитетски професор, док ће глумац Народног позоришта у Нишу Александар Михаиловић, читати стихове из збирке. Специјални гост је песникиња Љиљана Митровић, мајка ауторке. У музичком делу програма учествују Василија, Христосија и Михаила Павловић.

 


#   Ниш   поезија   Горан Максимовић   Нишки културни центар   Слободанка Митровић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима