Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

"Belosvetski bol" zbirke pesama Slobodanke Mitrović

rssBookmark and Share

Niš 16.03.2023. Južna Srbija Info

Zbirka pesama autorke Slobodanke Mitrović, nastala u doba pandemije Korona virusom, koja svojim naslovom „Belosvetski bol“ daje pečat tom vremenu, biće predstavljena u Maloj sali Niškog kulturnog centra, u četvrtak 16. marta 2023. godine, sa početkom u 19 sati.

"Belosvetski bol" zbirke pesama Slobodanke Mitrović

Slobodanka Mitrović rođena je 1982. godine u Nišu, a poeziju je počela da piše od drugog razreda osnovne škole. Svoju prvu zbirku objavila je sa trinaest godina. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, na smeru  Srpski jezik i književnost i stekla zvanje Master Filolog. Živi i radi u Nišu, predaje Srpski jezik u Prvoj niškoj gimnaziji Stevan Sremac. Pesme iz ove zbirke razvrstane su u šest tematskih ciklusa, a motivi pesama različiti. Pozivaju nas na razmišljanje  da li sve može drugačije, lepše, bolje. Ovu zbirku autorka je posvetila svom nedavno preminulom ocu. Svetski bol ili veltšmerc, termin iz epohe Romantizma, koji podrazumeva pesimistički doživljaj sveta, nezadovoljstvo umetnika zbog odustva duhovnosti i dobrote u svetu i nagomilavanja zla, a koje se ogleda u nemoralu i želji umetnika da bol celog sveta ponese na svojim plećima, bio je motiv pesnikinji da svoju knjigu nazove „Belosvetski bol“. Stihovi ove zbirke ukazuju da se dobrota nalazi u poeziji i u umetnosti uopšte. Slobodanka Mitrović piše u duhu svog čudizma, može se reći jednog potpuno novog pravca u književnosti, čiji je tvorac sam pesnik. Izdavač zbirke je Srpska književna zadruga. Slobodanka Mitrović je član   Udruženja književnika Srbije. Objavila je zbirke pesama: „I srce ima srce“, „Na krilima leptira“, „Sajam čuda“, „Put u čudo“, „Najsamiji samiji sam“, kao i zbirke pesama za decu: „Volim, pa šta“, „Osmesi srca“, „Duša vasiona“, „Ujakova knjiga“.

Na promociji knjige, osim autora, govoriće i Goran Maksimović, univerzitetski profesor, dok će glumac Narodnog pozorišta u Nišu Aleksandar Mihailović, čitati stihove iz zbirke. Specijalni gost je pesnikinja Ljiljana Mitrović, majka autorke. U muzičkom delu programa učestvuju Vasilija, Hristosija i Mihaila Pavlović.

 


#   Niš   poezija   Goran Maksimović   Niški kulturni centar   Slobodanka Mitrović
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima