Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Биковић на ЛИФФЕ фестивалу: Овде сам осетио потребу публике за квалитетним садржајем

rssBookmark and Share

Лесковац 19.09.2019. Јужна Србија Инфо

Протекло, прво вече 12. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије ЛИФФЕ у среду, 18. септембра обележили су филмови „Балканска Међа“ Андреја Волгина и „Ти имаш ноћ“ чији је аутор Иван Салатић гост фестивала, док је глумац Милош Биковић, на трибинском програму „У крупном плану“, разговарао са фестивалском публиком у Биоскопу ЛКЦ.

Биковић на ЛИФФЕ фестивалу: Овде сам осетио потребу публике за квалитетним садржајем

Милош Биковић који је синоћ свечано отворио 12. ЛИФФЕ фестивал на данашњој конференцији за медије осврнуо се на утиске поводом фестивала: „У основи фестивала је оно што је невидљиво и што се тешко може дефинисати, а то је та магија живог контакта, нека искра која је неопходна фестивалу да би био жив, чак и када говоримо о фестивалима који имају велике буџете и гламурозне госте. Ако нема те искре и те страсти, фестивал је мртав. Ја сам синоћ осетио ту енергију и потребу код публике за квалитетним садржајем, и мислим да је због тога овај фестивал тако успешан. Свакако да иза тога постоји и велики рад, али ми је веома драго што је Лесковац показао толико висок ниво културе, посебно када имамо у виду претходни период у којем је Србија имала једну декаденцију и пад кад је у питању култура.“

Миодраг Радоњић, глумац и ко-продуцент филма „Балканска међа“ који је синоћ приказан након свечане церемоније отварања, истакао је успешност фестивала и потребу да се он развија и расте из године у годину. „Мени је ово друга година заредом да сам гост на фестивалу ЛИФФЕ и драго ми је да видим да се фестивал развија и креће се у правцу у којем ће постати један од најзначајнијих у региону ускоро“, закључио је Радоњић.

Биковић и Радоњић говорили су о наставку филма „Јужни ветар“ и истоимене серије чије се приказивање очекује на јесен 2020. Глумци су том приликом рекли да им серија дозвољава више драматуршког простора да направе квалитативан скок и да ће се уместо досадашње приче о криминалу, у серији дотаћи и озбиљне критике и дијагнозе друштва. Међу новим глумцима који ће се појавити у серији су Мики Манојловић, Александар Срећковић Кубура, Љубомир Бандовић, Иван Михајловић, Вук Костић, Тамара Крцуновић, Младен Совиљ, Александар Гавранић и други.

Публика ће вечерас, у четвртак 19. септембра, у Такмичарском програму моћи да погледа филмове “Последњи Србин у Хрватској” (Биоскоп ЛКЦ, 19:30); Глумим, јесам (Народно позориште, 19х); “Сам самцат” (Биоскоп ЛКЦ, 21:30); и “Краљ Петар Први” (Народно позориште, 21х), који је овогодишњи српски кандидат за награду Оскар. У програму Студентски филм, од 23х у Биоскопу ЛКЦ ће бити приказани студентски филмови из БиХ и Словеније.

У пратећем програму у Лесковачком културном центру, биће одржана промоција монографије “Небојша Глоговац” ауторке Татјане Њежић и отварање истоимене изложбе Маје Медић. У Биоскопу ЛКЦ ће се, у оквиру програма “У крупном плану“, публици обратити популарни хрватски глумац Горан Богдан.

Коментара: 0


#   Лесковац   Милош Биковић   Народно позориште   ЛИФФЕ фестивал
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима