Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Лесковачки интернационални фестивал филмске режије ЛИФФЕ свечано отворен: Диклићу награда "Живојин Павловић"

rssBookmark and Share

Лесковац 19.09.2019. Јужна Србија Инфо

Дванаесто по реду издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије ЛИФФЕ у Лесковцу почело је вечерас, у среду 18. септембра, церемонијом свечаног отварања у Народном позоришту.

Лесковачки интернационални фестивал филмске режије ЛИФФЕ свечано отворен: Диклићу награда "Живојин Павловић"

Аудиторијуму су се обратили директорка Лесковачког културног центра Соња Цонић, директор Филмског центра Србије Гордан Матић, и уметнички директор фестивала, наш прослављени режисер Дарко Бајић. Након њих су говорили градоначелник Лесковца Горан Цветановић и глумци Богдан Диклић и Милош Биковић.

“Гледали смо како ЛИФФЕ расте и постаје један од најпрестижнијих фестивала у региону, и заиста је задовољство што смо ми организатори овако велике манифестације. ЛИФФЕ је спрега заједничког рада и ентузијазма свих нас на челу са Дарком Бајићем, који стварамо у нашем малом граду овако велику ствар”, изјавила је директорка Лесковачког културног центра Соња Цонић.

Гордан Матић, директор Филмског центра Србије, истакао је како му је велико задовољство што види пуну салу у Народном позоришту у Лесковцу, и захвалио се свим гостима који су одвојили време и енергију да дођу на ову манифестацију. “Обично се каже да су филмови више од живота, и они то јесу. За ЛИФФЕ вам требају емоције, а филмови су пре свега емоције”, закључио је Матић.

Дарко Бајић се, пре свега, захвалио целом тиму Лесковачког културног центра, који организује фестивал. Прослављени редитељ је позвао публику да остави свој суд по завршетку манифестације. “Ваш аплауз ће говорити колико је овај фестивал успешан, а ја ћу, кад видим пуне сале, аплаудирати вама”, рекао је Бајић. “Захваљујем се Лесковцу што ме увек тако лепо дочека, и што зна на прави начин да дочека људе који долазе из читавог региона”, закључио је уметнички директор фестивала. 

Горан Цветановић, градоначелник Лесковца, изразио је дубоку захвалност присутнима што су део изузетне манифестације захваљујући којој Лесковац заслужено заузима важно место на културно-уметничкој мапи региона: “Негујући љубав према филмском стваралаштву негујемо и добре суседске односе. Тако ћемо и ове године захваљујући ЛИФФЕ-у збрисати границе на простору екс Југославије. Надам се да ће овогодишњи ЛИФФЕ бити призор и прозор свим пријатељима Лесковца у разумевању наше богате историје, културе и традиције.“ 

Богдан Диклић, овогодишњи лауреат награде “Живојин Жика Павловић” која му је додељена за афирмацију регионалне кинематографије у свету, захвалио се за признање које за њега представља велику част: “Хвала уметничком савету, хвала овом фестивалу, хвала свим оним људима који су ми омогућили да, након 44 године колико радим овај посао, сада стојим овде и да у руци држим признање Живојин Жика Павловић. Како у њихово, тако помало и у моје име.“
Милош Биковић је приликом отварања фестивала истакао да су му долазак и постојање овог фестивала један од разлога због ког му је Лесковац значајан: „Поред два разлога због којих волим да дођем овде, сада имам и трећи, а то је овај фестивал. Драго ми је да сам део овога. Хвала свима који су омогућили да се овај фестивал деси и живи. Када је сала овако пуна, то је знак да култура живи и да смо направили још једну победу. Овим проглашавам 12. ЛИФФЕ отвореним.”

Након церемоније, у оквиру Такмичарског програма је почела пројекција руско – српског филма „Балканска међа“ редитеља Андреја Волгина, у којем главне улоге тумаче српски глумци Милош Биковић, Милена Радуловић, и Гојко Митић, и руски Антон Пампушњиј, Гоша Куценко, Сергеј Шакуров, и Сергеј Гармаш.
Пре церемоније свечаног отварања, Милош Биковић је био гост трибинског програма “У крупном плану” у Биоскопу ЛКЦ, где је са публиком разговарао о својој професионалној каријери.

Овогодишње, дванаесто издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – ЛИФФЕ одржава се од 18. до 22. септембра на више локација у Лесковцу. У четвртак, 19. септембра, публика ће у Такмичарском програму моћи да погледа филмове “Последњи Србин у Хрватској” (Биоскоп ЛКЦ, 19:30); Глумим, јесам (Народно позориште, 19х); “Сам самцат” (Биоскоп ЛКЦ, 21:30); и “Краљ Петар Први” (Народно позориште, 21х), који је овогодишњи српски кандидат за награду Оскар. У програму Студентски филм, од 23:30 у Биоскопу ЛКЦ ће бити приказани студентски филмови из БиХ и Словеније. 

У пратећем програму у Лесковачком културном центру, биће одржана промоција монографије “Небојша Глоговац” ауторке Татјане Њежић, отварање истоимене изложбе Маје Медић, те представљање филма Јужни Ветар 2 и четврте сезоне серије “Убице мога оца”. У Биоскопу ЛКЦ ће се, у оквиру програма “У крупном плану”, публици представити популарни хрватски глумац Горан Богдан.


#   Лесковац   Горан Цветановић   Милош Биковић   режија   Народно позориште   ЛИФФЕ фестивал   Дарко Бајић   Богдан Диклић
@CvetanovicG @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима