Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дарко Бајић на фестивалу ЛИФФЕ: Сусрет различитости даје квалитет свим кинематографијама на овом простору

rssBookmark and Share

Лесковац 17.09.2022. Јужна Србија Инфо

Трећег дана 15. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије, 17. септембра у Лесковачком културном центру, на конференцији за новинаре говорили су Огњен Свиличић, селектор главног такмичарског програма 15. ЛИФФЕ-а, Дарко Бајић, уметнички директор фестивала, Милица Томовић, редитељка филма „Келти“, и Душан Зорић и Матија Глушчевић, редитељи филма „Да ли сте видели ову жену?“.

Фото: Фадил Шарки
Фото: Фадил Шарки

Огњен Свиличић говорио је о својим утисцима о овогодишњем издању фестивала ЛИФФЕ: „Имам осјећај да је ово једини фестивал у регији који збиља поштује ауторску личност редатеља, односно нас филмаџија. Мислим и да је јако битно да се публици пружи прилика да погледа филмове, до којих иначе не могу доћи“. Свиличић је додао и следеће: „Отварање је било на разини било којег фестивала који се одиграва у већим градовима. Види се да град воли фестивал, и да људи воле филм. Мислим да овај фестивал има будућност и да ће с годинама имати све више и више гостију“.

Дарко Бајић, уметнички директор фестивала, о концепту ЛИФФЕ-а је рекао: „Овај фестивал је своје надахнуће пронашао у бившим југословенским фестивалима на којима су се сусретале различитости једног културног простора, који је изузетно богат и интересантан. Ми се никада нисмо растајали и увек смо сарађивали, тако да је нама то лако. Али суштински, тај сусрет различитости је давао квалитет југословенској кинематографији, а сада даје квалитет свим кинематографијама на овом простору“.

Дарко Бајић је посебно најавио премијеру документарног филма Синише Цветића, „Филм давне будућности“, заказану за 19. септембар у 17 часова у Биоскопу ЛКЦ. У овом остварењу о својим искуствима снимања филмова говоре четворица легендарних редитеља: Здравко Шотра, Ђорђе Кадијевић, Миша Радивојевић, и Бора Драшковић. Друга пројекција филма биће последњег фестивалског дана у Народном позоришту Лесковац, након церемоније доделе награда.

Милица Томовић, редитељка филма „Келти“ приказаног у селекцији „Дивљи филм“, овом приликом је други пут гостовала на фестивалу: „Први пут сам била 2011. са омнибус филмом „Октобар“. Морам да признам да се изменио и постаје све већи – сале су боље и има више селекција. Када год ме неко дочека са осмехом и буде фин као овде, врло сам задовољна“. О филму „Келти“ она је рекла: „Настао је из жеље да направим нискобуџетни филм са пуно глумаца. Сетила сам се свог рођендана који сам славила 1993. и то ми је било занимљиво као оквир“.

На конференцији за медије ЛИФФЕ-а говорили су и редитељи Душан Зорић и Матија Глушчевић, чији је филм „Да ли сте видели ову жену?“ недавно имао светску премијеру на Међународном филмском фестивалу у Венецији, у селекцији „Недеља критике“. Душан Зорић је филм описао речима: „Ово је један изненађујући филм, који ће да вас одведе на нека различита места, и који у току свог трајања мења жанрове“. Матија Глушчевић је о венецијанској премијери рекао: „То је било стварно значајно за нас. Нисмо још завршили факултет а ово је тек наш први филм, на тако великом фестивалу. То је ветар у леђа да се настави даље“.

Четвртог фестивалског дана, у недељу 18. септембра, публика ће у Народном позоришту Лесковац моћи да погледа два остварења из Главног такмичарског програма: “Инвентар” словеначког редитеља Дарка Синка у 19 часова, и “Зборница“ хрватске редитељке Соње Тарокић (21х). У Дворани ЛКЦ-а од 21х, на програму је филм “Мрак“ Душана Милића, који се приказује у оквиру селекције “Дивљи филм”.

У пратећем програму фестивала, у 17 часова у  холу на првом спрату ЛКЦ-а биће одржана промоција књиге “Увек испочетка“ Александра Ђорђевића, а за 19 часова у биоскопу ЛКЦ-а заказана је пројекција студентских филмова из Босне и Херцеговине и Северне Македоније.

На ЛИФФЕ онлине платформи, четвртог фестивалског дана публика ће моћи да прати конференцију за новинаре, фестивалски подцаст, као и пројекцију филма „Друга шанса” Марије Џиџеве у оквиру селекције “Македонски филм у фокусу”.

Организатор Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – ЛИФФЕ је Лесковачки културни центар, а покровитељи манифестације су Министарство културе и информисања Републике Србије, Град Лесковац и Филмски центар Србије. 


#   Лесковац   филм   режија   ЛИФФЕ фестивал   Дарко Бајић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима