Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Darko Bajić na festivalu LIFFE: Susret različitosti daje kvalitet svim kinematografijama na ovom prostoru

rssBookmark and Share

Leskovac 17.09.2022. Južna Srbija Info

Trećeg dana 15. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, 17. septembra u Leskovačkom kulturnom centru, na konferenciji za novinare govorili su Ognjen Sviličić, selektor glavnog takmičarskog programa 15. LIFFE-a, Darko Bajić, umetnički direktor festivala, Milica Tomović, rediteljka filma „Kelti“, i Dušan Zorić i Matija Gluščević, reditelji filma „Da li ste videli ovu ženu?“.

Foto: Fadil Šarki
Foto: Fadil Šarki

Ognjen Sviličić govorio je o svojim utiscima o ovogodišnjem izdanju festivala LIFFE: „Imam osjećaj da je ovo jedini festival u regiji koji zbilja poštuje autorsku ličnost redatelja, odnosno nas filmadžija. Mislim i da je jako bitno da se publici pruži prilika da pogleda filmove, do kojih inače ne mogu doći“. Sviličić je dodao i sledeće: „Otvaranje je bilo na razini bilo kojeg festivala koji se odigrava u većim gradovima. Vidi se da grad voli festival, i da ljudi vole film. Mislim da ovaj festival ima budućnost i da će s godinama imati sve više i više gostiju“.

Darko Bajić, umetnički direktor festivala, o konceptu LIFFE-a je rekao: „Ovaj festival je svoje nadahnuće pronašao u bivšim jugoslovenskim festivalima na kojima su se susretale različitosti jednog kulturnog prostora, koji je izuzetno bogat i interesantan. Mi se nikada nismo rastajali i uvek smo sarađivali, tako da je nama to lako. Ali suštinski, taj susret različitosti je davao kvalitet jugoslovenskoj kinematografiji, a sada daje kvalitet svim kinematografijama na ovom prostoru“.

Darko Bajić je posebno najavio premijeru dokumentarnog filma Siniše Cvetića, „Film davne budućnosti“, zakazanu za 19. septembar u 17 časova u Bioskopu LKC. U ovom ostvarenju o svojim iskustvima snimanja filmova govore četvorica legendarnih reditelja: Zdravko Šotra, Đorđe Kadijević, Miša Radivojević, i Bora Drašković. Druga projekcija filma biće poslednjeg festivalskog dana u Narodnom pozorištu Leskovac, nakon ceremonije dodele nagrada.

Milica Tomović, rediteljka filma „Kelti“ prikazanog u selekciji „Divlji film“, ovom prilikom je drugi put gostovala na festivalu: „Prvi put sam bila 2011. sa omnibus filmom „Oktobar“. Moram da priznam da se izmenio i postaje sve veći – sale su bolje i ima više selekcija. Kada god me neko dočeka sa osmehom i bude fin kao ovde, vrlo sam zadovoljna“. O filmu „Kelti“ ona je rekla: „Nastao je iz želje da napravim niskobudžetni film sa puno glumaca. Setila sam se svog rođendana koji sam slavila 1993. i to mi je bilo zanimljivo kao okvir“.

Na konferenciji za medije LIFFE-a govorili su i reditelji Dušan Zorić i Matija Gluščević, čiji je film „Da li ste videli ovu ženu?“ nedavno imao svetsku premijeru na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, u selekciji „Nedelja kritike“. Dušan Zorić je film opisao rečima: „Ovo je jedan iznenađujući film, koji će da vas odvede na neka različita mesta, i koji u toku svog trajanja menja žanrove“. Matija Gluščević je o venecijanskoj premijeri rekao: „To je bilo stvarno značajno za nas. Nismo još završili fakultet a ovo je tek naš prvi film, na tako velikom festivalu. To je vetar u leđa da se nastavi dalje“.

Četvrtog festivalskog dana, u nedelju 18. septembra, publika će u Narodnom pozorištu Leskovac moći da pogleda dva ostvarenja iz Glavnog takmičarskog programa: “Inventar” slovenačkog reditelja Darka Sinka u 19 časova, i “Zbornica“ hrvatske rediteljke Sonje Tarokić (21h). U Dvorani LKC-a od 21h, na programu je film “Mrak“ Dušana Milića, koji se prikazuje u okviru selekcije “Divlji film”.

U pratećem programu festivala, u 17 časova u  holu na prvom spratu LKC-a biće održana promocija knjige “Uvek ispočetka“ Aleksandra Đorđevića, a za 19 časova u bioskopu LKC-a zakazana je projekcija studentskih filmova iz Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

Na LIFFE online platformi, četvrtog festivalskog dana publika će moći da prati konferenciju za novinare, festivalski podcast, kao i projekciju filma „Druga šansa” Marije Džidževe u okviru selekcije “Makedonski film u fokusu”.

Organizator Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE je Leskovački kulturni centar, a pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Leskovac i Filmski centar Srbije. 


#   Leskovac   film   režija   LIFFE festival   Darko Bajić
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima