Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Биља Крстић наступа на 33. нишком џез фестивалу

rssBookmark and Share

13.04.2016. Јужна Србија Инфо

Певачица Биља Крстић и група „Бистрик" - један од најуспешнијих српских извозних пројеката и један од најпознатијих европских World Music састава - наступиће на овогодишњем Нишвил џез фестивалу у петак, 12. августа.

Биља Крстић наступа на 33. нишком џез фестивалу

Певачица Биља Крстић која се након веома успешне поп каријера као чланица више састава али и као солиста, са још већим успехом отиснула у светске музичке воде, рођена је Нишлијка.

Први контакт са музичком традицијом интерпретираном на уметнички начин (пре свега кроз партитуре Мокрањца) имала је још као ученица нишке средње музичке школе и чланица школског ансамбла „Хор Младих – Др Војислав Вучковић" (који је водио професор Радојица Ица Милосављевић) у време највећих успеха тог хора: победе на СФРЈ такмичењу у Цељу, незваничне титуле најбољег европског мешовитог хора на такмичењу у белгијском Нерпелту, и победе на светском конкурсу ББС-а: „Нека народи певају".

Као студенткиња ФМУ у Београду, наставила је да пева у, по многим оценама, најбољем женском хору у планетарним размерама „Колегијум Музикум" (под вођством легендарне Даринке Матић Маровић), певала у групама „Сунцокрет" и „Рани мраз", певала и глумила у позоришту.

По дипломирању на теоретском одсеку ФМУ, једно време је радила као професор у Музичкој школи „Стеван Стојановић Мокрањац" у Неготину где је имала прилику да се боље упозна и са музичком треадицијом Источне Србије. Упоредо са радом РТС-у ( дугогодишњи је музички уредник Радио Београда), пре 15 година је покренула састав „Бистрик" са којим на најбољи начин промовише наше етномузичколошко наследје кроз један модеран музички приступ.

До сада су објавили четири диска: „Бистрик", „Записи", „Тарпош" и „Извориште". Сваки од поменутих дискова добио је највеце награде и признања како у нашој земљи тако и у иностранству.

Биља и „Бистрик" спремају нови албум под радним називом „Корубе" (стари назив за мост из нишког краја).

Више на: nisville.com


#   Нишвил   Војислав Вучковић   Стеван Стојановић Мокрањац   нови албум   Биља Крстић   Бистрик
@nisville @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима