Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Bilja Krstić nastupa na 33. niškom džez festivalu

rssBookmark and Share

13.04.2016. Južna Srbija Info

Pevačica Bilja Krstić i grupa „Bistrik" - jedan od najuspešnijih srpskih izvoznih projekata i jedan od najpoznatijih evropskih World Music sastava - nastupiće na ovogodišnjem Nišvil džez festivalu u petak, 12. avgusta.

Bilja Krstić nastupa na 33. niškom džez festivalu

Pevačica Bilja Krstić koja se nakon veoma uspešne pop karijera kao članica više sastava ali i kao solista, sa još većim uspehom otisnula u svetske muzičke vode, rođena je Nišlijka.

Prvi kontakt sa muzičkom tradicijom interpretiranom na umetnički način (pre svega kroz partiture Mokranjca) imala je još kao učenica niške srednje muzičke škole i članica školskog ansambla „Hor Mladih – Dr Vojislav Vučković" (koji je vodio profesor Radojica Ica Milosavljević) u vreme najvećih uspeha tog hora: pobede na SFRJ takmičenju u Celju, nezvanične titule najboljeg evropskog mešovitog hora na takmičenju u belgijskom Nerpeltu, i pobede na svetskom konkursu BBS-a: „Neka narodi pevaju".

Kao studentkinja FMU u Beogradu, nastavila je da peva u, po mnogim ocenama, najboljem ženskom horu u planetarnim razmerama „Kolegijum Muzikum" (pod vođstvom legendarne Darinke Matić Marović), pevala u grupama „Suncokret" i „Rani mraz", pevala i glumila u pozorištu.

Po diplomiranju na teoretskom odseku FMU, jedno vreme je radila kao profesor u Muzičkoj školi „Stevan Stojanović Mokranjac" u Negotinu gde je imala priliku da se bolje upozna i sa muzičkom treadicijom Istočne Srbije. Uporedo sa radom RTS-u ( dugogodišnji je muzički urednik Radio Beograda), pre 15 godina je pokrenula sastav „Bistrik" sa kojim na najbolji način promoviše naše etnomuzičkološko nasledje kroz jedan moderan muzički pristup.

Do sada su objavili četiri diska: „Bistrik", „Zapisi", „Tarpoš" i „Izvorište". Svaki od pomenutih diskova dobio je najvece nagrade i priznanja kako u našoj zemlji tako i u inostranstvu.

Bilja i „Bistrik" spremaju novi album pod radnim nazivom „Korube" (stari naziv za most iz niškog kraja).

Više na: nisville.com


#   Nišvil   Vojislav Vučković   Stevan Stojanović Mokranjac   novi album   Bilja Krstić   Bistrik
@nisville @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima