Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Додела 16. по реду награде „Стеван Сремац” за најбољу књигу прозе

rssBookmark and Share

Ниш 29.11.2019. Јужна Србија Инфо

Свечана додела 16. по реду награде „Стеван Сремац” за најбољу књигу прозе на српском језику у 2018. години, биће одржана вечерас у Градској кући са почетком у 18 сати. Добитник овогодишње награде је Вуле Журић за роман „Помор и страх“ у издању Лагуне из Београда.

Додела 16. по реду награде „Стеван Сремац” за најбољу књигу прозе

Жири у саставу: проф. др Адријана Марчетић, доц. др Јелена Јовановић  и Енес Халиловић једногласно је донео одлуку да Награду „Стеван Сремац“ за најбољу прозну књигу у 2018. години додели Вулету Журићу за роман „Помор и страх“ у издању Лагуне из Београда.

У програму учествују Вуле Журић, добитник награде, Јелена Јованoвић, председница жирија, Милош Цветковић, глумац, Далибор Поповић Поп, водитељ програма.

Музички програм доделе награде “Стеван Сремац” изводе: Љиљана Китић, виолина, Драгољуб Јовановић, клавир, Анита Ферлеж Ераковић, сопран. Милена Пејић, клавир
 
Дејан Деспић: "Коштанина песма"
Љиљана Китић, виолина
Драгољуб Јовановић, клавир
 
Даворин Јенко: "Укор"
Станислав Бинички: "По пољу је киша падала"
Анита Ферлеж Ераковић, сопран
Милена Пејић, клавир
 
Саша Живковић: "Јове, мала моме"
Милена Пејић, клавир
Исидор Бајић: "Све док је твога благог ока"
Анита Ферлеж Ераковић, сопран
Милена Пејић, клавир
Љиљана Китић, виолина
 
За награду Стеван Сремац за 2018. годину приспело је седамдесет и девет прозних књига. Жири је у ужи избор уврстио шест књига (по азбучном реду):
1. „И нека ми после неко каже“, Стана Динић Скочајић, издавач ДКН, Ниш
2. „Ка граници“, Владимир Арсенијевић, издавач Лагуна, Београд
3.  „Одустајање“, Јелена Ленголд, издавач Архипелаг, Београд
4. „Помор и страх“, Вуле Журић, издавач Лагуна, Београд
5.  „Прелест“, Филип Грбић, издавач Вулкан, Београд
6. „Пуст“, Јана Растегорац, издавач Трећи трг, Београд
 
У роману „Помор и страх“ Вуле Журић гради снажу алегорију о рањивости и истрајности људске природе у трагичним околностима, заснивајући причу на историјском догађају, епидемији куге у Срему крајем 18. века. Иако полази од докумената и историјских чињеница, Журић не пише традиционалан историјски роман, већ комбинујући елементе трилера, хорора и фантастичног приповедања, обликује оригиналан наратив који захвата широк спектар различитих значења. Прича о страшним догађајима у Иригу 1795. године универзална је метафора о светлој и тамној страни људске природе, о вери, пожртвовању, љубави и страху. Роман „Помор и страх“ поседује све најбоље особине Журићевог приповедачког стила, вешто вођење приче, прецизност језика и уверљиво обликовање карактера.       

Награду „Стеван Сремац“ додељује град Ниш. Програм Награде реализује Нишки културни центар, а чине је плакета и новчани износ. Награда ће Вулету Журићу бити уручена током трајања манифестације „Дани Стевана Сремца“ која се одржава у Нишу сваког новембра. 

Коментара: 0


#   Ниш   Далибор Поповић Поп   Нишки културни центар   Стеван Сремац награда   проза   Вуле Журић
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима